Közélet

Az Élősködők a legjobb idegen nyelvű film, Tarantino filmje a legjobb vígjáték

Sam Mendes 1917 című háborús drámája és Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmje vitte el a helyi idő szerint vasárnap este Hollywoodban megrendezett 77. Golden Globe-gála fődíjait a legjobb drámai film és a legjobb vígjáték kategóriában.

Meglepetésre a legtöbb Golden Globe-díjra jelölt két netflixes alkotás, Martin Scorsese Az ír című maffiaeposza és Noah Baumbach Házassági történet című válási drámája mindössze egyetlen díjjal távozott a ceremóniáról a Házassági történet mellékszerepét alakító Laura Dern révén. A filmes díjak mind a nagy hollywoodi stúdiók, az olyan független produkciós cégek, mint az A24, a nagy kábelcsatornák, mint az HBO és a viszonylag friss versenyzőnek számító Hulu produkciói között oszlottak meg.

Sam Mendes kapta meg a legjobb rendező díját is az 1917 című filmjéért.

Fotó: Chris Pizzello / MTI/AP/Invision

A brit rendező Martin Scorseset, a Jokert rendező Todd Phillipset és Quentin Tarantinót is maga mögé utasította az I. világháborúban játszódó drámájával. Mendes 2000-ben egyszer már elvitte ezt a Golden Globe-trófeát, akkor az Amerikai szépség című filmjével.

Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmje kapta a legjobb vígjáték vagy musical díját.

Brad Pitt a kategória legjobb férfi mellékszereplőjének díját vehette át az Oscar-díjas rendező „hollywoodi szerelmeslevélnek” szánt Los Angeles-i meséjében nyújtott alakításáért. Tarantino a legjobb forgatókönyvért járó Arany Glóbuszt is elnyerte a produkcióval.

Quentin Tarantino (b), Brad Pitt, Leonardo DiCaprio és Julia Butters
Fotó: AFP

„Anyámat akartam magammal hozni a gálára, de nem tehettem, mert bárki mellett jelenek meg, azonnal hírbe hoznak vele” – viccelődött az elvált Pitt, aki 1996-ban a 12 majomért már kapott egy Golden Globe-ot.

Renée Zellweger, a Judy sztárja a legjobb színésznő, Joaquin Phoenix pedig a Joker főszereplőjeként a legjobb színész díját kapta a drámai mezőnyben.

Awkwafina ázsiai származású 31 éves amerikai színésznőnek ítélték oda a vígjáték vagy musical legjobb női főszereplőjének díját a The Farewell című családi drámában nyújtott árnyalt és visszafogott alakításáért. Taron Egerton pedig a Rocketmanban Elton John megszemélyesítőjeként vitte el a mezőny legjobb színészi alakításának Golden Globe-ját.

Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködő (Parasite) című alkotása kapta a legjobb idegen nyelvű film díját.

Bong Dzsun Ho
Fotó: Paul Drinkwater / MTI/AP/NBC

A tavalyi cannes-i filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát elnyerő családi dráma az első koreai gyártású film, amely elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének (HFPA) díját. Az Élősködő, amely az Oscar-díj elnyerésére is esélyes, a kategóriában szintén jelölt Lulu Wang The Farewell, Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség, Ladj Ly Nyomorultak és Celine Sciamma rendező Portré a lángoló fiatal lányról című alkotása elől szerezte meg a díjat.

A legjobb animációs film A Jégvarázs 2.-t és a Toy Story 4.-et is háttérbe szorítva A hiányzó láncszem lett.

A HFPA 25 filmes és televíziós kategóriában osztotta ki díjait a gálán.

A tévés mezőnyben a korábban több Emmy-díjat is besöprő Phoebe Waller-Bridge nyerte Fleabag című sorozatának második évadával a legjobb vígjátéksorozat és a vígjátéksorozatok legjobb színésznője díjat.

Phoebe Waller-Bridge
Fotó: Christian Monterrosa / MTI/EPA

Az online filmmegosztók közül az HBO-hoz került a legjobb drámai tévésorozat díja, amelyet az Utódlás című alkotás második évadának ítéltek oda. Az Utódlás ezzel lekörözte a Netflix A korona című sorozatát és az Apple TV Plus első Golden Globe-jelöltjét, a The Morning Showt.

Brian Cox az Utódlásban nyújtott, Rupert Murdoch médiamágnást megszemélyesítő alakításával nyerte a tévésorozatokban nyújtott legjobb színészi alakítás díját.

A limitált sorozat vagy tévéfilm kategóriában a legjobb színésznő díját Michelle Williams vehette át a Fosse/Verdon című szériáért.

Russell Crowe, akit A legharsányabb hang főszereplőjeként díjaztak, az Ausztráliában pusztító bozóttüzek miatt nem vett részt a gálán. Szavait Jennifer Aniston és Resee Witherspoon olvasta fel. „Ne legyen tévedés, az Ausztráliában történő tragédiát a klímaváltozás okozza” – üzente az ausztrál színész.

Stellan Skarsgard
Fotó: Christian Monterrosa / MTI/EPA

A legjobb limitált széria díját az HBO Csernobil című produkciója kapta. A kategória legjobb mellékszereplőjének díját pedig a sorozatban nyújtott alakításáért Stellan Skarsgard.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek