Közélet

Kolumbia most nem szivart kér Kubától

Kolumbia az utolsó harcoló gerillaszervezet vezetőjének kiadását kéri Kubától.

Kolumbia az ország utolsó harcoló gerillaszervezete, a magát Nemzeti Felszabadító Hadseregnek (ELN) nevező milícia vezetőjének kiadását kéri Kubától – jelentette be helyi idő szerint szerdán a kolumbiai kormány.

Miguel Ceballos, a kolumbiai kormány magas rangú illetékese bejelentette, hogy a Gabino mozgalmi néven ismert Nicolás Rodríguez mellett három másik ELN-vezető, Aureliano Carbonell, Alirio Sepulveda és Pablo Beltrán kiadását is kéri Havannától.

Tudjuk, hogy Gabino Havannában van, mert ezt maga a kubai kormány ismerte el

– szögezte le Ceballos.

Rodríguez ellen az Interpol nemzetközi körözése is érvényben van az ELN vezéreként elkövetett bűncselekmények miatt.

Az ELN Kubában kiképzett kolumbiai lázadók alapították az 1960-as években, majd később római katolikus papok is irányították a nézeteiben marxista, szélsőbaloldali ideológiai alapon induló szervezetet, amely több mint 50 éve fegyveres harcot vív a bogotái kormány ellen.

Fotó: MTI/EPA/Mauricio Duenas Castaneda

Az ELN előbb Ecuadorban, majd Kubában folytatott béketárgyalásokat az előző kolumbiai vezetéssel, amely a másik, nagyobb gerillaszervezettel a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC) békét is kötött. Az új kolumbiai elnök, Ivan Duque viszont az ELN-vezetők kiadását követeli. Kuba ezt mindeddig visszautasította, arra hivatkozva, hogy Bogotá korábban a béketárgyalások kudarca esetén is biztonságos visszatérést ígért az ELN vezetőinek.

Kuba azt állítja, hogy Gabino 2018 nyarán érkezett a szigetországba, hogy orvosi ellátást kapjon.

Kolumbia gerillavezér Kuba Gabino Ivan Duque marxista
Kapcsolódó cikkek