Közélet

Misa Majszkij csellóművész első ízben lép fel Nemzeti Filharmonikusokkal

A neves csellóművész a Müpában lép fel együtt két gyermekével, Lili Majszkij hegedűművésszel és Szása Majszkij zongoristával.

Misa Majszkij csellóművész első ízben lép fel együtt Magyarországon két gyermekével, Lili Majszkij hegedűművésszel és Szása Majszkij zongoristával a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén január 16-án a budapesti Müpában.

Az esten Beethoven C-dúr hármasversenye és Mahler I. szimfóniája hangzik el Hamar Zsolt vezényletével – közölték a Nemzeti Filharmonikusok az MTI-vel.

Ludwig van Beethoven C-dúr hármasversenye 1803-4-ben keletkezett, ősbemutatója 1808-ban volt. A darab sokat örökölt a 18. századi versenyművek társasági hangjából, de

megszólal benne Közép-Európa keleti felének melódiavilága, a lengyel és a magyar táncoké, utóbbiaké mindkét gyors tételben.

Fotó: AFP

Gustav Mahler I. szimfóniájának ősbemutatóját Budapesten tartották, mivel a szerző 1888 őszétől 1891 tavaszáig a Magyar Királyi Operát igazgatta, s kihasználva az alkalmat, itt vitte új művét közönség elé.

A bizarr hangzásvilágot nehezen emésztette meg a publikum, de maga az előadás baj nélkül zajlott, s Mahler elégedett volt a magyar zenészek teljesítményével – olvasható a közleményben.

Müpa cselló
Kapcsolódó cikkek