Közélet

Nem mindennapi tervvel állt elő az amerikai elnök

Donald Trump felvetette a NATO kibővítését közel-keleti országokkal.

Az amerikai elnök felvetette a főtitkárának a szervezet közel-keleti kibővítésének tervét. Ezt maga Donald Trump elnök közölte csütörtökön újságírókkal, hozzátéve, hogy új nevet is javasolt a katonai szövetségnek.

Az elnök azt követően beszélt erről, hogy – még szerdán – telefonon egyeztetett Jen Stoltenberg NATO-főtitkárral. Az újságíróknak Trump azt mondta: Stoltenberg „izgalomba jött” az észak-atlanti szervezet közel-keleti kiterjesztésének ötletétől.

Szerintem a NATO-t muszáj lenne bővíteni, és a Közel-Keletet kellene bevonnunk. Tényleg

– mondta Donald Trump az újságíróknak.

Úgy vélekedett, hogy az észak-atlanti katonai szövetségnek kellene „átvennie” a térséget az Egyesült Államoktól, mert – mint fogalmazott – „ez nemzetközi probléma”.

„És akkor mi hazatérhetünk, vagy nagyjából hazatérhetünk, ott lesz a NATO” – hangoztatta. Hangsúlyozva, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által kiépített, úgynevezett kalifátus felszámolásában az Egyesült Államoknak vezető, döntő szerepe volt, azt sugalmazta, hogy most a NATO-n a sor.

Mi elcsíptük az Iszlám Államot. Nagy szívességet tettünk Európának

– jelentette ki.

„Tehát azt mondtam (Stoltenbergnek), hogy szerintem a NATO működési területét meg kell növelni, és hogy a szövetségnek kellene az Iszlám Állammal foglalkoznia” – fejtette ki, miután megismételte korábban számtalanszor hangoztatott elégedetlenségét azzal, hogy a tagországok nem kellően járulnak hozzá anyagilag a szövetség működéséhez.

Majd hozzáfűzte:

segíteni fogunk, de a teher egyelőre a miénk, és ez nem korrekt.

Fotó: AFP

Amerikai elemzők emlékeztetnek rá: a NATO a hétvégén, az iráni Kászim Szulejmáni tábornokot Bagdadban megölő amerikai célzott dróntámadás után bejelentette, hogy átmenetileg felfüggeszti a terrorellenes kiképző munkáját Irakban. Szerdán a Fehér Házban tett nyilatkozatában Donald Trump már utalt rá, hogy sokkal aktívabb részvételt javasol majd a NATO-nak a térségben.

Az elnök nem konkretizálta, hogy szerinte mely közel-keleti országoknak kellene NATO-tagságot biztosítani. De azt felfedte, hogy hogyan gondolja a NATO névváltoztatását.

NATO és ME (a Közel-Kelet angol rövidítése) együtt, vagyis úgy lehetne nevezni, hogy NATO-ME. Micsoda gyönyörű név! Én igazán jó vagyok névadásban!

– dicsérte meg magát.

Csütörtökön Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója is egyeztetett telefonon Stoltenberggel.

Az amerikai külügyminisztérium közlése szerint a NATO aktívabb szerepvállalását vitatták meg a regionális stabilitás megteremtésében és a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.

Morgan Ortagus külügyi szóvivő elmondta: Pompeo és Stoltenberg elítélte Irán „destabilizáló hatású erőszakos törekvéseit”.

A két politikus megerősítette a NATO változatlan elkötelezettségét az Irakban és Afganisztánban folytatandó terrorellenes harcban is, amelynek elsődleges célja az Iszlám Állam újraéledésének megakadályozása.

Trump katona USA Irak Közel-Kelet Irán Sziria NATO
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek