Közélet

Az ötödik kerületben indul a tavaszi lomtalanítási szezon

A kijelölt napon 18 óra után lehet elhelyezni a szükségtelenné vált tárgyakat.

Pénteken kezdődik a lakossági lomtalanítás Budapesten, elsőként az V. kerületben – közölte az InfoRádióval Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. PR-szakreferense. A szabályozásban sok változás nincs, nem árt felfrissíteni a tudást arról, mi mindent tehetünk ki az utcára ilyenkor.

„A lakossághoz 7-10 nappal a lomtalanítás előtt eljuttatunk egy tájékoztató levelet, amelyben pontosan feltüntetjük, hogy mik azok, amiket kérünk is kihelyezni, illetve feltüntetjük mindazon anyagokat is, amelyeket ne. Tudni kell azt, hogy a lomtalanítás a háztartásokban keletkező, nagy darabos hulladékok elszállítására szolgál, tehát bútorokat, használati cikkeket kell kihelyezni” – mondta a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. PR-szakreferense.

Minden egyes lomtalanítási körzetben az elszállítás napján 10-18 óráig ideiglenes gyűjtőpontot üzemeltetünk, ahol a kedves lakosok leadhatják a festékeket, a sütőzsiradékot, akkumulátort, oldószereket, gyógyszereket, autógumit

– sorolt példákat arra, mi mindennek nem szabadna ilyenkor a porták előtt díszelegni.

Fotó: MTVA/MTI

Ami pedig a lomtalanítás pontos idejét illeti,

a kijelölt napon 18 óra után lehet elhelyezni a szükségtelen tárgyakat,

így csak néhány óráig tart a kellemetlen látvány és érzet az utcákon. Aki szabálytalanul lomtalanít – a helyet vagy az időt tekintve -, közterület-szennyezési szabálysértési bírsággal sújtható, ennek összege 150 ezer forint – ez felső határ. De ez már nem az FKF hatásköre, hanem a kerületek közterület-felügyeleteié és a fővárosé.

lakossági lomtalanítás lomtalanítás Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.
Kapcsolódó cikkek