Közélet

Fokozódik a politikai bizonytalanság

Összeomlani látszik az a terv, hogy a szerb ellenzéki pártok bojkottálják a tavasszal esedékes parlamenti választást. A politikai stabilitás kulcsfontosságú a gyors gazdasági növekedés fenntartása és az ország EU-csatlakozási folyamata miatt.

Országgyűlési választásokat tartanak a tavasszal Szerbiában, a Bloomberg információi szerint új helyzet állhat elő azzal, hogy szétesőfélbe került az idei választás bojkottjának a terve. A kormánypárt támogatottsága valamivel 50 százalék feletti a friss közvélemény-kutatások szerint, az ellenzéki szövetség mindössze 10 százalékot érhet el.

Ha az ellenzék megosztottá válik, és bizonyos pártok nem indulnak, az a Bloomberg szerint Aleksandar Vucic államelnök többségét növeli. A politikai stabilitás kulcsfontosságú az ország és a térség gazdasága számára:

2019 novemberében a Szerbiába érkező külföldi beruházások összege 3,1 milliárd euró volt, ami 37,3 százalékos éves alapú növekedésnek felel meg.

A Financial Times Group – fDi Intelligence elemzői szerint a szerb gazdaság méretéhez képest tizenkétszer több zöldmezős külföldi beruházás érkezett, mint ami elvárható lenne.

Fotó: AFP

Déli szomszédunkban a Szerb Haladó Párt már hét éve kormányoz, s az ellenzéki pártok évek óta sorozatos választási visszaélésekkel és a média korlátozásával vádolják az államelnököt. Az ellenzék egy része már a 2017-es elnökválasztás után mérlegelte az országgyűlés bojkottálását, tavaly januárban több párt és képviselő is kivonta magát a parlamenti munkából, ezzel figyelmeztetve arra, hogy szerintük a kormányzó pártok képviselői obstruálják a parlamenti üléseket, a törvények nagy részét pedig sürgősségi eljárással hozzák meg, nem véve figyelembe az ellenzéki véleményt.

 

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Szerbia Szerbia EU-csatlakozás
Kapcsolódó cikkek