Közélet

Játékosügynökök fiktív kifizetéseit vizsgálják Spanyolországban

Legalább 10 millió eurót utaltak Spanyolországba, ahol különböző luxuseszközökbe, ingatlanokba és a jachtokba fektettek be.

Két éve, 2018 óta a Spanyol Polgári Gárda (Guardia Civil) két, Európa egyik legfontosabb játékosügynökségéhez köthető labdarúgó-ügynököt vizsgált. Az ügynökök ellen pénzmosás és az adócsalás gyanújával folytattak eljárást – adta hírül az Europol.

Az Europol támogatásával és a Spanyol Adóügynökséggel együttműködésben a gárda öt büntetőeljárást indított.

A következő hetekben több tucat tanút hívnak bírósági meghallgatásra az ügyben.

A vizsgálat során kiderült, hogy a prominens labdarúgó-ügynökök fiktív pénzátutalásokat szerveztek egy ciprusi labdarúgó-klubon keresztül nagy összegű pénzmosás és adóelkerülés céljából.

Az utalások csak papíron történtek meg és az ebből származó jogosulatlan nyereséget azután olyan eszközökké alakították, amelyeket az ügynökök fantomcégek alatt jegyeztek, így leplezve személyazonosságukat.

Fotó: AFP

Miután a fiktív átutalások megtörténtét követően a gyanúsítottak társaságok átláthatatlannak vélt hálózatát használták fel eszközök megszerzése céljából, miközben elrejtették a tulajdonjukat.

Legalább 10 millió eurót utaltak Spanyolországba, ahol különböző luxuseszközökbe, ingatlanokba és a jachtokba fektettek be.

Egy máltai „kapuőr” adószakértő társaság segített az ügynököknek és a bűnözői hálózatuknak a pénzáramlás és az eszközök valódi tulajdonosainak leplezésében.

A nyomozás során kiderült, hogy a gyanúsítottak egy olyan bűnhálózat tagjai, amely több országban, köztük Belgiumban, Cipruson és Szerbiában futballista klubokat irányít.

 

PÉNZMOSÁS ügynökség Europol adócsalás
Kapcsolódó cikkek