Közélet

Nyolc év alatt több mint 200 bűncselekményt követtek el a magyar egészségügyi intézményekben

Polt Péter legfőbb ügyész írásbeli válaszából az is kiderül, hogy a kórházakban hivatalos személy elleni erőszak miatt nyomoztak a legtöbbször. A legtöbb dolga 2013-ban volt az ügyészségnek.

2012 és 2019 között összesen 214 bűncselekmény történt a magyar kórházakban – derült ki Polt Péter írásbeli válaszából, amit Bangóné Borbély Ildikónak küldött. Az országgyűlési képviselő afelől érdeklődött, hogy „hány bűncselekményt követtek el a magyar kórházakban”.

Polt Péter válaszában közölte, hogy az ügyészség az elkövetés helyszínére és az elkövető foglalkozására vonatkozóan gyűjt adatokat, azonban adatbázisuk nem az elkövetés konkrét megnevezését, címét tartalmazza, hanem előre meghatározott besorolás szerinti típusát – így kórházankénti bontásra nincs adatszolgáltatási lehetőségük.

Illusztráció / Fotó: Földi Imre

A 2012 és 2019 közti nyolc évben összesen

  • a kórházakban, klinikákon 57,
  • az orvosi rendelőkben (házi és magán) 7,
  • a rendelőintézetekben 147,
  • míg egyéb egészségügyi helyeken 3
  • regisztrált bűncselekményt követettek el a közzétett táblázat szerint. Csak 2013-ban összesen 159 bűncselekményt regisztráltak a magyar egészségügyi intézményekben.

    A rendelőintézeteket – illetve az egész adatsort – illetően 2013 volt kiugró év, amikor is összesen 138 bűncselekményt követtek el a rendelőintézetekben, amikből 136 volt vesztegetés.

    A kórházakat, klinikákat nézve is 2013 volt a „legerősebb” év, 15 bűncselekménnyel.

    A teljes idősort nézve a leginkább a hivatalos személy elleni erőszakból volt a legtöbb (a 2013-as rendelőintézeteket érintő kiugró vesztegetési számon túl) – ebből a bűncselekménytípusból összesen 18-szor nyomozott az ügyészség.

    Ügyészség egészségügy Polt Péter bűncselekmény
    Kapcsolódó cikkek