Közélet

Több mint 230 szexrabszolgát és kényszermunkást szabadítottak ki

A kiszabadított áldozatok között 46 gyerek is volt. A legfiatalabbak tízéves lányok voltak.

A nigeri rendőrség 232 szexrabszolgát és kényszermunkást szabadított ki bűnözők markából egy nagyszabású akció során a nyugat-afrikai ország fővárosában, Niameyben – közölte az Interpol szerdán.

A kiszabadított áldozatok között 46 gyerek is volt – a legfiatalabbak tízéves lányok -, akiket szállókban és nyomornegyedekben kényszerítettek prostitúcióra. A fiatalok jelentős része nigeri állampolgár.

Száznyolcvan ghánai férfit pedig az interneten meghirdetett állásokkal kecsegtették a bűnözők, amikor azonban megérkeztek Nigerbe, elvették irataikat, megfosztották őket szabadságuktól és kényszermunkára fogták őket. Voltak olyanok is, akiket családjuktól ragadtak el és arra kényszerítettek, hogy buszmegállókban és piacokon alamizsnát kérjenek. A rendőrség 18 feltételezett embercsempészt is őrizetbe vett.

A Sarraounia fedőnevű műveletben – január végén tíz nap alatt végrehajtott sorozatos rajtaütésekben – több mint száz rendőr vett részt – ismertette a nemzetközi rendőri szervezet, amely közreműködött az akcióban.

Észben kell tartanunk, hogy azért akartak munkát találni, hogy családjaikat támogassák, de aztán hirtelen rabszolgasorba kerültek

– mondta Stephen Kavanagh, az Interpol rendőri szolgálatának vezérigazgatója a Reuters hírügynökségnek.

Fotó: Pixabay (illusztráció)

„A Sarraounia művelet különböző bűnszervezeteket és csempészútvonalakat tárt fel” – közölte Barka Dankassoua nigeri rendőrfőnök.

Niger forrása és egyben tranzitországa az afrikai emberkereskedelemnek az országon áthaladó nagyszámú migráns miatt.

Niamey 2016-tól az nyomására keményen fellép az illegális bevándorlás feltartóztatása érdekében. Szakértők szerint mindez a kizsákmányolás fokozottabb veszélyének teszi ki az illegális bevándorlókat, akik rá vannak kényszerülve, hogy titokban – embercsempészek segítségével – keljenek át az országon.

Niger szexrabszolga
Kapcsolódó cikkek