Közélet

Az amerikaiak tesztelik a hazánkban is fellelhető vírusellenes hatóanyagot

Az Egyesült Államokban is engedélyezték annak a szernek az alkalmazását, amelynek a hatóanyagából Magyarországon is nagy mennyiségben van.

Az illetékes amerikai hatóság sürgősséggel engedélyt adott két gyógyszer felhasználására a koronavírus elleni kezelésekben miközben Kína már korábban elkezdte alkalmazni a japán Fujifilm által kifejlesztett hatóanyagot tartalmazó szert. Az Amerikában és a Kínában alkalmazott hatóanyagok közös sajátossága, hogy egyiket se az új koronavírus kezelésére fejlesztették ki eredetileg. Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) azoknak a malária elleni hidroxiklorokin-szulfát és klorokin-foszfát termékeknek az alkalmazására adott sürgősségi engedélyt, amelyek a gyógyszergyárak jóvoltából kerültek a stratégiai nemzeti készletbe. A Novartis csoporthoz tartozó Sandoz az előbbi szerből 30 millió adagot adományozott az amerikai kormánynak.

Fotó: STR / AFP

(E hatóanyag egyik legnagyobb expor­tőre Magyarország, de a kivitelét a múlt héten a hazai lakosság védelme érdekében megtiltotta a magyar kormány. A tiszavasvári székhelyű Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. birtokában 4 tonnányi van a hatóanyagból, amelyből akár húszmillió adag koronavírus elleni gyógyszer is készülhet). A klorokin-foszfátból az amerikai nemzeti alap a Bayertől kapott egymillió adagot. Donald Trump elnök korábban a Twitteren a gyökeres változás lehetőségét hordozó szerekként említette a hidroxiklorokint és az azithromycin (vagy Zithromax) nevű antibiotikumot. A szakemberek azonban óvatosak, mivel még nem igazolták széles körű klinikai felmérések, hogy a szerek hatásosak a koronavírus ellen is. (Információink szerint Magyarországon a hidroxiklorokin csak indikáción túl írható fel, az orvos saját felelősségére, mivel a hatékonysága és veszélyei nem ismertek teljes körben.)

Kínában már használják a Covid–19 ke­zelésére a japán Fuji­film csoport Favipiravir (vagy Fa­vilavir, Avigan) nevű anti­vírusgyógyszerét.

Ez az első készítmény, amelyet az új koronavírus elleni használatra engedélyezett a kínai Állami Egészségügyi Termékfelügyelet, klinikai tesztek után. A Favilavirt korábban az RNS-vírusok okozta megbetegedések kezelésére használták. Ezek közé tartoznak az influenza különböző fajtái, a koronavírusok, a HIV és a hepatitis C. A gyógyszert Vuhanban és Sencsenben 340 koronavírus-fertőzött betegen tesztelték, és a kínai hatóságok szerint a szerrel kezelt betegek átlag négy nap alatt mentesekké váltak a vírustól, és nem voltak mellékhatások. A röntgenvizsgálatok szerint a kezeltek 91 százalékának javultak a tüdőfunkciói, a kontrollcsoport 62 százalékos eredményével szemben. A Zhejiang Hisun gyógyszercég 2016 nyarán kapott licencet a Fujifilmtől Favipiravir-tartalmú szer fejlesztésére, gyártására és forgalmazására.

A Világgazdaságnak Christine Jackman, a Fujifilm Holdings Ame­rica Corporation marketingkommunikációs menedzsere elmondta, az Aviganból olyan influenzafertőzések kezelésére halmozott fel készletet Japán, amelyek ellen más szerek nem hatásosak, és ha más országok érdeklődnének a gyógyszer iránt, a Fujifilm kész az együttműködésre.

Nálunk nincs hivatalos gyógyszer

„Hazánkban jelenleg nem folyik még klinikai vizsgálat koronavírus kezelése kapcsán, de indikáción túli engedélyt már több koronavírus kezelésére szolgáló szernél kértek a kezelőorvosok – válaszolta kérdéseinkre az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) sajtóosztálya. – Ez azt jelenti, hogy már forgalomban levő engedélyezett készítményeket felhasználhatnak nem az adott gyógyszer alkalmazási előiratában szereplő indikációban. A múlt héten jelent meg a kormányrendelet, amely megkönnyíti az indikáción túli engedélyezéseket koronavírusos betegek kezelésére. Új antivirális szerként az EU-ban az engedélyeztetést az EMA-nál (Európai Gyógyszerügynökség) kell kezdeményezni.” | VG

 

vakcina koronavírus USA
Kapcsolódó cikkek