Közélet

Mohács nem gócpont

Az operatív törzs tájékoztatja az állampolgárokat az aktuális vírushelyzetről.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos vasárnap délután cáfolta a sajtóban megjelent híreket, miszerint Mohács gócponttá vált volna. Lakatos Tibor hozzátette: nem terveznek kijárási tilalmat, azonban ha fennáll a gócpont kialakulásának veszélye, akkor meg fogják hozni ezeket a döntéseket.

Jelenleg nincs olyan gócpont, ami indokolná a lezárást.

Müller Cecília kiemelte: az idősekre jelenti a legnagyobb veszélyt a koronavírus. Az orvos kérdésre válaszolva elmondta: a betegellátási pontok megfelelően el vannak látva védelmi eszközökkel.

Lakatos Tibor közölte: örülnek a felajánlásoknak, de nincsen anyagi korlátja a védekezésnek.

Az eszközök beszerzését a kialakult nemzetközi helyzet nehezíti csak, anyagiak nem.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Lakatos Tibor elmondta: folyamatosan tájékozódnak bizonyos termékek árának emelkedéséről, de nem hatáskörük a hatósági árazásra javaslatot tenni, ez a gazdasági akciócsoport feladata. A szakértő elmondta: nem terveznek kijárási tilalmat bevezetni az idősek számára, ahogy ezt néhány ország is – például Szerbia – is teszi.

Müller Cecília javasolja, hogy az önkormányzatokhoz forduljon mindenki, aki segítségre szorul.

A csomagoknak és leveleknek csekély a közvetítő szerepe – tette hozzá újságírói kérdésre. Lakatos Tibor kijelentette: a külföldön rekedt magyarokat segítik, ahogy tudják, de az utazási korlátok miatt nem tudják őket hazajuttatni, jogsegélyt azonban nyújtanak.

Müller Cecília a babákkal kapcsolatban kijelentette:

az újszülötteket inkább az erkélyen, vagy az ablak mellett juttassák friss levegőhöz.

Fertőzöttek, gyógyultak, halottak

Hét embert ápolnak intenzív osztályon koronavírus-fertőzéssel a Szent László Kórházban – közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az operatív törzs ülése után. Szlávik János beszámolt arról, hogy vasárnap újabb két ember – egy 65 és egy 75 éves nő hunyt el.

Azt is elmondta, hogy a halottak átlagéletkora 66, az intenzív osztályon kezelteké 69 év.

Közölte, a betegek között vannak gyermekek, középkorúak és idősek is. Kiemelte: a gyermekeknél ritka a súlyos lefolyás, a halál pedig extrém ritka.

Szlávik János hozzátette: vasárnap további gyógyultakat engedtek ki a kórházból.

Köztük vannak 40 és 60 év körüliek is.

 

 

operatív törzs koronavírus
Kapcsolódó cikkek