Közélet

Túlárazva adják a maszkokat

Az emberi felhasználásra készített légzőszervi védőfelszerelések globális kereslete túlmutat a jelenlegi gyártási volumenen.

Az emberi felhasználásra készített légzőszervi védőfelszerelések globális kereslete túlmutat a jelenlegi gyártási volumenen – közölte a 3M Hungária Kereskedelmi Kft. (3M) a Világgazdaság megkeresésére. Az amerikai székhelyű cég magyar leányvállalata azzal számol, hogy

ez a jelenség a közeljövőben sem fog megváltozni.

A 3M értesítette a hivatalos viszonteladóit a most tapasztalható, kiemelkedő igények kapcsán, hogy számára az elsődleges piacok – köztük a kórházak – kiszolgálása a cél. A társaság 2018-ban 10,6 milliárd forintos forgalmat könyvelt el. Az üzleti titok, hogy ebben mekkora részt tesznek ki a gyógyászati segédeszközök.

A koronavírus miatt a vállalat világszerte megnöveli kapacitásait az üzemeiben. Mint írták, együttműködnek a fogyasztókkal, terjesztőkkel, valamint kormányzati és egészségügyi szereplőkkel, hogy az eszközök eljuthassanak a szükséges helyekre. Szakemberek szerint egész Európában a legnagyobb hiány az FFP2-es (Filtering Face Piece, azaz arcvédő szűrőeszköz) maszkokból van.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Nagy Gábor munkavédelmi szakember, a Szerszamkell.hu barkácsáruház ügyvezetője elmondta, hogy

az FFP1 és az FFP2 szájmaszkok a levegő részecskéinek 80-94 százalékát szűrik meg, és az élelmiszeriparban, a fémiparban, valamint a bányászatban használatosak.

Itthon ezek a maszkok normál körülmények között 150-400 forintba kerülnek, jelenleg azonban 1000-2000 forintért árulják őket. A vírusokkal egyedül az FFP3-as besorolású maszk tudja felvenni a harcot, amely 99 százalékban megszűri a levegő részecskéit, és főleg a vegyiparban használatos. Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet nem adott még hivatalos ajánlást, hogy milyen típusú maszkot érdemes használni a koronavírus elleni védekezéshez.

Ilyen maszkokat a 3M is gyárt. Lapunknak azt írták, hogy mivel ezeket a termékeket leginkább általános ipari környezetben használják, főként egyéni védőeszközöket értékesítő disztribútoroktól lehet őket beszerezni.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

koronavírus 3M Hungária Kereskedelmi Kft árak szájmaszk
Kapcsolódó cikkek