Közélet

Visszalépett Eszenyi Enikő

Eszenyi Enikő 2009 óta vezette a Vígszínházat.

Visszavonta igazgatói pályázatát Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója, erről közösségi oldalán számolt be:

Az elmúlt napokban életem legnehezebb pillanatait éltem meg. Sokat tapasztaltam ez alatt a néhány nap alatt: támogatást, gyűlöletet, együttérzést és kiközösítést.

Az igazgató végül azt írta, hogy: „Mindent elkövetve igyekeznek a Vígszínház társulatát megosztani, a művészetbe vetett hitüket megtörni. Ezért arra az elhatározásra jutottam, hogy

a magam és mások méltóságának megőrzése érdekében a Vígszínház vezetésére beadott pályázatomat – annak ellenére, hogy a szakmai bizottság azt találta a legjobbnak – visszavonom, vígszínházi munkámat befejezem azzal a hittel, hogy Thália örök és halhatatlan.”

Eszenyi Enikő
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Vígszínház igazgatói pályázatára idén hárman adták be az elképzeléseiket: Eszenyi Enikő, a színház direktora, Rudolf Péter színész-rendező és Csányi János rendező, a Bárka alapító igazgatója.

A pályázatok beadása után több egykori alkotó, volt munkatárs is az igazgató módszereit és az általa teremtett légkört bírálta, majd a Színház Online-on nyílt levél jelent meg, amelyben további egykori vígszínházi művész közölte, hogy

„a regnáló igazgató, Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszak és az agresszív vezetői kommunikációja” miatt hagyták ott a színházat.

A Főpolgármesteri Hivatal vizsgálatot rendelt el az ügyben. Eközben megtartották a Vígszínház igazgatói posztjára pályázók, köztük Eszenyi Enikő meghallgatását is. A közlemény szerint a főváros felkérte a Vígszínház felügyelőbizottságát, hogy folytasson le vizsgálatot a megjelent nyilatkozatok és sajtóhírek kapcsán.

Eszenyi Enikő a sajtó megkeresésre korábban úgy reagált, hogy a Vígszínház működését és az ő személyét „igaztalan támadások” érték, ami szerinte szoros összefüggésben áll azzal, hogy ma tartották a színház igazgatói posztjára pályázó jelöltek meghallgatását.

A szakmai bizottság többsége Eszenyi Enikő mellett voksolt (6 igen és 3 nem), Rudolf Péter 4 igen és 3 nem szavazatot kapott, ketten tartózkodtak. Csányi János nem kapott voksot. A pályázó jelöltek meghallgatása után a Vígszínházból érkező 118 szavazatból 113-an Rudolf Pétert, 5-en pedig Eszenyi Enikőt támogatták, Csányi Jánosra nem érkezett szavazat – mondta el az Indexnek Csőre Gábor színész, a szakszervezet elnöke.

Vigszínház szinház pályázat
Kapcsolódó cikkek