Közélet

Keményen odalépett a WHO Európának

Az ápolók az európai régió egészségügyi dolgozói létszámának 57 százalékát teszik ki, az ő védelmükről eddig nem sok szó esett.

A világjárvány kiemeli a világ egészségügyi dolgozóinak megerősítését sürgető igényt – közölte a szervezet.

Az Egészségügyi Világnap alkalmából kiadott The state of the world’s nursing 2020 című új jelentés alapos betekintést nyújt az egészségügyben dolgozó munkaerő legnagyobb szegmensébe.

A vizsgálat eredménye rámutat az ápolói munkaerő jelentős hiányosságaira, és a betegápolás világszerte történő megerősítése, és mindannyiunk jobb egészsége érdekében meghatároz prioritást élvező területeket a célzott fejlesztésekhez, melyek a betegápolók képzése, az ápolói munkahelyek, és a vezetés.

Az ápolók a világ egészségügyi dolgozói létszámának több mint a felét teszik ki, és életfontosságú szolgáltatásokat nyújtanak az egészségügyi rendszeren keresztül.

Egy olasz ápolónő pihenőt tart
Fotó: AFP

A WHO európai régiójában az egészségügyi munkaerő 57 százaléka betegápoló. A történelem során mindig és ma is a betegápolók vannak az egészséget fenyegető járványok és a világjárványok elleni küzdelem frontvonalán.

A régióban a betegápolók nagy bátorságot mutatnak a járvány elleni harcban: soha ilyen világosan nem látszott még, hogy milyen jelentős értéket képviselnek.

„A COVID-19 elleni küzdelmünk újra tudatosítja bennünk az ápolói hivatás alapvető fontosságát a társadalom és mindannyiunk számára. Az európai régió és a világ ápolószemélyzete a legszokatlanabb körülmények között és a legnehezebb munkafeltételek mellett bátran, együttérzően és professzionális módon néz szembe a kihívással. Őket, de ugyanígy a világ valamennyi élvonalban küzdő egészségügyi dolgozóját legmélyebb hálánk és tiszteletünk illeti meg” – mondta Dr Hans Henri P. Kluge, a WHO európai regionális főigazgatója.

„Ideje végre megadni a betegápolói szakmának azt a figyelmet, melyet megérdemel. Az országok ma, amikor az Egészségügyi Világnapot ünnepeljük, de a jövőben is kötelesek többet invesztálni a betegápolókba, és támogatni őket, hogy képesítésüket és gyakorlati lehetőségeiket a legteljesebb mértékig kihasználva végezhessék munkájukat. Eközben a megfelelő készségekkel felvértezett és elkötelezett betegápolói munkaerő erőt és erőforrásokat kap egy egészségesebb Európa felépítéséhez” – zárta szavait.

járvány ápolók WHO
Kapcsolódó cikkek