Közélet

Nyolcadik hete nem jelentettek gyilkosságot Miamiban

Problémát jelenthet azonban, hogy a gyermekbántalmazásokat és a háztartásomn belül elkövetett bűncselekményeket nem merik bejelneteni a járvány miatt.

A kijárási korlátozások eredményeképp országszerte csökkent a bűnelkövetés mértéke az Egyesült Államokban.

A floridai Miamiban hét egymást követő héten nem jelentettek be emberölést, amire 1957 óta nem volt példa

– írja a CBS News.

Elmondhatjuk, hogy a járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások mellett a hatóságok fokozott jelenléte is hozzájárult ehhez.

– nyilatkozta a csatornának, a rendőrség szóvivője.

Fotó: AFP

Francis Suarez, Miami polgármestere március 12-én hirdette ki a veszélyhelyzetet, hogy a korvírus terjedését lassítsa és azóta hat alkalommal hoszabbította meg egy-egy héttel.

A február 17. és április 12. közt eltelt időszakban (hét hét és hat nap) Miamiban nem történt gyilkosság a rendőrség jelentése szerint. 1957-ben a városban 9 héten és 3 napon át nem történt ilyen bejelentés. Később, 1960-ban volt egy rövidebb, 6 hét és 5 napos szünet.

Az egyéb bűncselekmények száma is csökkent.

A Miami hatóságok jelentése szerint az egyéb erőszakos bűncselekmények bejelentéseiből is kevesebb érkezett be, de Jorge Colina rendőrfönök a The New York Times-nak elmondta, szerinte a háztartáson belül történő erőszakos bűncselekményeket, így a gyermekbántalmazásokat – különösen a járvány miatt – nem mind jelentik be.

A bűnözési ráta csökkenéséről számoltak be Baltimore államban is, amióta a fővárosban, Maryland-ben kihirdették a kijárási korlátozást. Noha nem szűntek meg a bűntevékenységek, a testi sértések, a rablások, az autólopások és a lövöldözések száma érzékelhetően csökkent a korlátozások hatályba lépése óta.

A testi sértések száma 34 százalékkal, a súlyos testi sértések száma 17 százalékkal, és a lövöldözések száma 8 százalékkal esett vissza a tavalyi év azonos időszakához képest.

cbs Miami gyilkossági ráta
Kapcsolódó cikkek