Közélet

Volt igazságügyi minisztere vádolja a brazil elnököt

A brazil vezetőt egyebek között hivatallal való visszaéléssel és az igazságszolgáltatás akadályozásával gyanúsítják.

A brazil szövetségi legfelsőbb bíróság egyik bírája előzetes nyomozást rendelt el Jair Bolsonaro brazil elnök ellen, akit volt igazságügyi minisztere, Sérgio Moro azzal vádolt meg, hogy beavatkozik az igazságszolgáltatás működésébe.

Bolsonaro kedden André de Almeida Mendonca ügyvéd és presbiteriánus lelkész személyében kinevezte Moro utódját.

Celso de Mello bíró helyi idő szerint hétfőn 60 órát adott a szövetségi rendőrségnek, hogy kihallgassák Morót, aki a korrupcióellenes harc éllovasa hazájában, és pénteken nyújtotta be lemondását.

De Mello szerint a törvénysértések, amelyekkel az elnököt vádolják,

egyértelmű kapcsolatban állnak az államfői jogkörök gyakorlásával,

ezért Bolsonaro nem élvez mentességet.

A brazil vezetőt egyebek között hivatallal való visszaéléssel és az igazságszolgáltatás akadályozásával gyanúsítják.

Az igazságügyi miniszter azt követően jelentette be távozását, hogy Bolsonaro – Moro szerint személyes és politikai okokból – menesztette tisztségéből Maurício Leite Valeixót, a Brazil Szövetségi Rendőrség (DPF) vezetőjét.

A tárcavezető azzal vádolta Bolsonarót, hogy beavatkozott a jogérvényesítésbe, és politikai válságot teremtett a koronavírus-járvány és gazdasági recesszió közepette. A történtek után többen követelték az elnök lemondását.

Moro a televízióban bemutatott egy WhatsApp-üzenetváltást, amelyben az államfő láthatólag megpróbált nyomást gyakorolni rá annak érdekében, hogy menessze Valeixót. A levelezés lehet a kiindulópontja az elnök elleni eljárás megindításának.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint Moro célzást tett arra, hogy a kinevezésekbe való beavatkozás célja Bolsonaro fiait kompromittáló vizsgálatok megelőzése volt.

Jair Bolsonaro
Fotó: AFP

A gyanú szerint Bolsonaro egyik fia, Carlos – Rio de Janeiro-i tanácsos – egy olyan „gyűlöletkabinetet” vezet, amely közösségi oldalakon politikai ellenfeleket befeketítő álhíreket oszt meg, míg másik fia, Flávio – aki jelenleg szenátor – a gyanú szerint illegálisan eltulajdonította munkatársai fizetésének egy részét, amikor még riói tanácsos volt.

Ha az ügyészség elegendő bizonyítékot talál Bolsonaro ellen, akkor a képviselőház felhatalmazhatja a szövetségi legfelsőbb bíróságot, hogy indítsa meg a hivatalos nyomozást. Ha a vizsgálat végén a gyanú helytállónak bizonyul, a kongresszus megkezdheti a Bolsonaro menesztését célzó eljárást.

Bolsonaro kedden kinevezte André de Almeida Mendonca ügyvédet és presbiteriánus lelkészt Moro utódjául.

A Mendonca kinevezéséről szóló döntés a brazil közlönyben jelent meg, amelyben szintén bejelentették a Bolsonaro-klán bizalmát élvező Alexandre Ramagem kinevezését a DPF élére.

Ramagem Bolsonaro testőre volt a 2018-as brazil elnökválasztási kampány során, és azóta is a Bolsonaro család bizalmasának számít.

A radikális jobboldali elnök megosztja a brazilokat. A Datafolha felmérése szerint – amelyet a Folha de S. Paulo című napilapban tettek közzé – a lakosság 45 százaléka úgy véli, hogy a kongresszusnak alkotmányos vádeljárást kellene indítania az elnök ellen, míg 48 százalék szerint nem.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek