Közélet

A privát rendelőkön is átszáguldott a vírusválság

A magánegészségügyi szektoron is átrobogott a vírusválság, a kezdeti optimizmusból másfél hónap alatt realistább és pesszimista hangulat alakult ki.

A magánegészségügyi szektoron is átrobogott a vírusválság, a kezdeti optimizmusból másfél hónap alatt realistább és pesszimista hangulat alakult ki – derül ki a Praxis Akadémia kutatásából.

A kutatást először márciusban, a kihirdetését követően végezték el, másodszor pedig április 24–30. között. Márciusban a válaszadók kétharmada (66 százaléka) 1–3 hónapos válságra számított, csak a negyedük vizionált 3–6 hónapos krízist. Áprilisban viszont sokan korrigálták korábbi várakozásaikat,

a válaszadók 39 százaléka 3–6 hónapra, 41 százalékuk további 1–3 hónapra prognosztizálta a koronavírus okozta válságot.

A nem reprezentatív kutatás 102 magánrendelő véleményét tükrözi. A válaszadók valamivel több, mint 40 százaléka egyszemélyes praxist képviselt, minden ötödik maximum ötfős rendelőt, 14 százalék volt a 6–10 fős rendelők száma, és 10-10 százalékot képviseltek a 11–30, illetve az ennél nagyobb szakorvosi létszámú privát egészségügyi szolgáltatók.

Fotó: Szabó Miklós / MW

A nyilatkozók fele márciusban még kevésbé tapasztalt betegforgalom-csökkenést, hat héttel később azonban a válaszadók fele 75–100 százalékos visszaesésről számolt be. Míg a veszélyhelyzet kihirdetésekor még csak minden harmadik válaszadó mondta, hogy a bezárás mellett döntött, március közepére a nyitva tartók aránya 52 százalékra, áprilisra 42 százalékra apadt. A veszélyhelyzet kihirdetése után másfél hónappal a magánpraxisok 37 százaléka már zárva volt – derül ki a a felmérésből.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

praxisok koronavírus egészségügy magánegészségügy
Kapcsolódó cikkek