Közélet

Hasznukra válik az új modell az egyetemeknek

Az új finanszírozási modellel az egyetemek rugalmasabban reagálnak a kihívásokra – vélekedik Bódis József.

Az alapítvány alapú fenntartás révén az egyetemek jobban tudnak reagálni a kor kihívásaira mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára hétfőn az M1 csatornán.

Bódis József hozzátette:

a jelenlegi állami egyetemi rendszerben számos olyan probléma van, amelyeket költségvetési és vagyontörvényi kötöttségek, közbeszerzési nehézségek okoznak.

Az új modell által egy önkormányzati típusú egyetemi irányítás jön létre, és a döntéseket az egyetemeken felállított kuratóriumok hozzák meg emelte ki.

A felsőoktatási intézmények többségének régi vágya, hogy egy kevésbé kötött és szabályozott rendszerben tudjon dolgozni, az új modell által pedig előbb tudnak reagálni a környező gazdasági, társadalmi és nemzetközi kihívásokra, hallgatói és egyéb elvárásokra közölte.

A Budapesti Corvinus Egyetem már alapítványi fenntartásban működik emlékeztetett, megjegyezve, hogy az ott kialakított rendszer magánegyetemekre van szabva. A további modellt váltó egyetemek alapítványi fenntartói rendszerben működnek majd, de az átállás idejéig köldökzsinórral az államhoz lesznek kötve, azáltal hogy a hallgatók jelentős része állami ösztöndíjasként végezheti el tanulmányait ismertette Bódis József.

egyetem Bódis József
Kapcsolódó cikkek