Közélet

A Starbucks megtiltja, hogy az alkalmazottai politizáljanak

A Starbucks tiszteletben tartja a dolgozóinak a véleményét és hitét, de az öltözködési előírásokat be kell tartaniuk.

A Starbucks belső levelezéséből kiderült, hogy a cég megtiltja az alkalmazottainak, hogy a Black Lives Matter nevű fekete radikális jogvédő mozgalom emblémáit magukon hordják – írja a BuzzFeed News.

A portálhoz eljuttatott levél szerint a társaság előírja, hogy a kávézólánc boltjaiban az alkalmazottaknak tilos olyan kiegészítőket hordaniuk, amelyek politikai vagy vallási propagandát terjesztenek. Több dolgozó azonban szóvá tette, hogy

a cég rendszeresen engedélyezi vagy akár ösztönzi is az alkalmazottait, hogy viseljenek az LMBTQ támogatásáról szóló jelvényeket, különösen minden év júniusában, a Pride idején.

Fotó: AFP

A cég egyik topvezetője a Black Lives Matterrel kapcsolatban azt üzente, hogy „a mozgalom alapelveit tévesen értelmező agitátorok” arra törekedhetnek, hogy „fokozzák a megosztottságot”, ha a mozgalom üzenetei megjelennének a Starbucks kávézóiban. A cég szóvivője megerősítette a belső levelezés hitelességét a BuzzFeednek, és kijelentette, hogy

a „biztonságos és barátságos” környezet érdekében a Starbucks helyszínein tilos mozgalmi jelszavakat propagálni. Hozzáette, tiszteletben tartják a dolgozók véleményét és hitét, de az öltözködési előírásokat be kell tartaniuk.

A fekete bőrű George Floyd május 25-én halt meg, mert egy fehér rendőr csaknem 9 percig térdelt a nyakán, miután a férfi egy hamis 20 dollárossal próbált fizetni. A gyilkosság miatt zavargásokba és fosztogatásba torkolló tiltakozások kezdődtek az Egyesült Államok több városában. Számos békés és erőszakos megmozduláson a Black Lives Matter is megjelent.

Black lives matter Starbucks
Kapcsolódó cikkek