Közélet

Csökkent a fogorvosi praxisok száma

Áprilisban a tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma 235 volt, májusban 246, júniusban már 288.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint júniusban a fogorvosi alapellátásban tizenegy praxis szerződése szűnt meg. Áprilisban a tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma 235 volt, májusban 246, júniusban már 288. Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke a Világgazdaságnak elmondta, hogy az összes üresen álló praxis csaknem 851 ezer ember fogorvosi ellátását érinti hátrányosan, ezekben a körzetekben csökkentett óraszámban helyettesítéssel látják el a betegeket.

Fotó: MTI / Rosta Tibor

Léteznek ténylegesen ellátatlan körzetek is, ahol a lakosság egyetlen egészségbiztosítási szerződéssel rendelkező fogorvoshoz sem tartozik

– tette hozzá.

A MOK alelnökének becslése szerint 32-35 ezer ember (egy Gödöllő nagyságú város lakossága) marad ellátatlanul. Statisztikai adatok szerint Magyarországon a lakosság 60 százalékának van hiányzó foga pótlás nélkül, és a magyarok harmadánál tartanak nyilván kezeletlen lyukas fogat.

A fogorvosi praxisok fenntartása önkormányzati feladat, amelyet feladatátadási szerződéssel átadhat vállalkozó fogorvosnak. Ez a lakosság számára történő állami és önkormányzati szolgáltatásvásárlás. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott fogorvosoknak a szerződés stabil betegkört biztosít, de ellátási kötelezettséggel is jár. Idén is vannak az egészségbiztosító által meghirdetett praxis- és letelepedési pályázatok a háziorvosok és fogorvosok részére, ezek keretösszege 1,25 milliárd forint. Az elnyerhető támogatás összege annál magasabb, minél régebben betöltetlen a praxis. Letelepedési pályázat esetén 12–20 millió forint közötti támogatást lehet elnyerni, praxispályázatoknál pedig 4 millió forintot.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

praxisok fogorvosok statisztika
Kapcsolódó cikkek