Közélet

Elhunyt Benedek Tibor

Életének 48. évében, súlyos betegség után elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok.

Elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó – közölte a Magyar Vízilabda Szövetség a Facebookon.

Benedek Tibor 1972. július 12-én született Budapesten, nyolcévesen a KSI-ben kezdett vízilabdázni, majd 1989-ben az Újpesthez igazolt, amellyel a legnagyobb sikerét 1994-ben érte el, BEK-et nyert. Két évvel később Olaszországba szerződött, öt évig játszott a fővárosban, majd 2001-től az athéni olimpiáig a Pro Reccóval halmozta a sikereket.

A pekingi olimpiai ciklus első három évét a Honvédban töltötte, majd játékospályafutása utolsó öt szezonja ismét Reccóban telt.

Fotó: AFP

1990 és 2008 között szerepelt a magyar válogatottban: az együttes egyik legfontosabb játékosaként három olimpiai bajnoki cím mellett világ- és Európa-bajnok is lett. Négyszer az év magyar vízilabdázójának választották.

2010-től edzőként segítette Kemény Dénes szövetségi kapitányt, akitől hivatalosan 2013 elején vette át a szakvezetői tisztséget. Bő fél évvel később Barcelonában világbajnoki címet ünnepelhetett fiatal együttesével, amely a riói olimpián az ötödik helyig jutott.

2016 végén távozott a válogatott éléről, később az utánpótlás fejlesztéséért dolgozott, februárig a szövetségi szakbizottság elnöke volt, emellett 2018-tól az UVSE szakmai munkájában töltött be kulcsszerepet, utoljára az ob I-es férfi csapat vezetőedzőjeként. A fiatalokra alapozó fővárosi együttes komoly szakmai sikere volt, hogy bejutott a bajnokság legjobb nyolc csapata közé.

Benedek Tibor májusban jelentette be, hogy visszavonul minden vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől. Az UVSE vezetőedzője a klub honlapján jelentette be döntését, és hogy a következő években kizárólag szurkolóként vesz részt a hazai vízilabdaéletben, illetve az UVSE szakmai munkájában.

gyász Benedek Tibor
Kapcsolódó cikkek