Közélet

ITM: több felsőoktatási intézménynél is jelentős átalakítás lesz

Hat felsőoktatási intézményben már zajlik a modellváltás folyamata.

Hat felsőoktatási intézményben már zajlik a modellváltás folyamata, hozzájuk hamarosan csatlakozik egy hetedik, emellett integrációkkal megújul az agrár-felsőoktatás is. Erről az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára beszélt csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A hatékony és korszerű felsőoktatás a cél, a modellváltó intézmények alapítói és fenntartói joga a közvetlen állami kézből vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek. Az innovációs képesség fejlesztése, az üzleti világ felé lépés terén új helyzet áll elő – mondta Bódis József.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Augusztus 1-jétől az Állatorvostudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Soproni Egyetem vált modellt; hozzájuk csatlakozhat hetedikként a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

„A létrejövő alapítványok élén kuratórium áll, ezek tagjait pedig az alapján kérték fel, hogy értsenek az adott szakterülethez, a felsőoktatáshoz, illetve a kialakítani kívánt új világhoz, amely felé a felsőoktatási intézményeket kívánjuk vinni.”

A képzésen, az oktatáson túl tudományos és innovációs elvárás is megfogalmazódik. Az innováció tekintetében a magyar felsőoktatás alulteljesít

- szögezte le Bódis József.

Összeállt a hat egyetem kuratóriuma.

  • Az Állatorvostudományi Egyetem – Marek József Alapítvány kuratóriumi elnöke Náray-Szabó Gábor akadémikus lett,
  • a Miskolci Egyetem – Universitas Miskolcinensis Alapítványnál Varga Judit igazságügyi miniszter,
  • a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítványban Böszörményi-Nagy Gergely,a Design Terminál igazgatója,
  • a Neumann János Egyetemért Alapítványban Csizmadia Norbert, az MNB PADMA elnöke,
  • a Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke Csányi Sándor, az OTP Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója,
  • a Széchenyi István Egyetemért Alapítványban pedig Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria Zrt. személyügyért és szervezetért felelős igazgatója lett.
  • Utóbbi kuratóriumába bekerült Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. Az államtitkár kitért arra, hogy a modellváltás az eddigitől eltérő finanszírozási módszert hoz be a felsőoktatásba.

    Ennek lényege, hogy az eddigi egylábú (oktatási) finanszírozás helyett – osztrák mintára -

    háromlábú struktúrát vezetnek be,

    amelyben az oktatási tevékenység mellett az infrastruktúra fenntartását, illetve a tudományos-művészeti teljesítményt ismerik el.

    Utóbbit fele részben a jelenlegi számok – minősített kutatók, publikációs aktivitás stb. – , fele részben a releváns egyetemi rangsorban elfoglalt helyezés alapján finanszírozzák.

    Mint elhangzott, a modellváltó intézmények saját tulajdonba kapják azokat a vagyonelemeket, amelyekben működnek.

    A törvény elfogadásával az oktatók közalkalmazotti státusból munkaviszonyba kerülnek át.

    „2021-ben és 2022-ben is 15-15 százalékkal magasabb bértömeget nyújtunk az intézményeknek, emellett teljesítményarányosan kedvezőbb bért és anyagi elismerést kaphatnak a kollégák” – közölte az államtitkár.

    Bódis József kiemelte: míg a Corvinus Egyetem esetében újonnan felvett államilag finanszírozott hallgatók már nem lesznek,

    a most modellt váltó intézményekben megmarad az állami ösztöndíjas képzés.

    Lesz egy hosszú távra szóló, 15-25 éves finanszírozás, illetve egy rövid távú, hároméves szerződés. Ez garantálja az intézmények hosszú távú prosperitását és gazdasági stabilitását. Az államháztartási törvény alóli kikerüléssel rugalmasabban fognak tudni gazdálkodni

    - tette hozzá.

    Az államtitkár beszámolt arról, hogy az agrár-felsőoktatás integrációja keretében augusztus 1-jétől a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara a Szent István Egyetem szervezetéből kiválik és az Óbudai Egyetem szervezetébe olvad be.

    Az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa az Eszterházy Károly Egyetem szervezetéből kiválik és a Szent István Egyetem szervezetébe olvad be.

    A Pannon Egyetem Georgikon Kara a Pannon Egyetem szervezetéből kiválik és a Szent István Egyetem szervezetébe olvad be.

    A Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem összeolvadásával új intézményként jön létre a Szent István Egyetem.

    Mint elhangzott, a Szent István Egyetem modellváltása az év végéig zajlik le.

    Színház- és Filmművészeti Egyetem felsőoktatás ITM Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
    Kapcsolódó cikkek