Közélet

Tárgyalóasztalhoz ült az USA és Oroszország

Zárt ajtók mögött kezdődtek meg hétfőn az Egyesült Államok és Oroszország képviselőinek tárgyalásai Bécsben az Új START-szerződésről.

Az amerikai fél várhatóan kedden tájékoztat az egyeztetések eredményeiről.

A 2010-ben elfogadott Új START a jelenleg érvényben levő egyetlen olyan szerződés Washington és Moszkva között, amely korlátozza a két fél nukleáris arzenálját. A megállapodás értelmében mindkét ország legfeljebb 1550 atomtöltettel rendelkezhet. Az Új START 2021 februárjában lejár. Washington megkérdőjelezi a megállapodást, míg Moszkva ennek meghosszabbítását szeretné.

A tárgyalásokat megelőzően a felek szűkszavúan és kitérően nyilatkoztak.

A megbeszélésekkel párhuzamos békeaktivisták tüntettek Bécsben. Szakértők ugyanakkor nem várnak gyors áttörést és fegyverkezési versenyre figyelmeztettek. Szakemberek szerint

  • míg a hosszabbítás Oroszország érdekét szolgálja,
  • a kudarc választástaktikai szempontból Donald Trump amerikai elnök malmára hajtja a vizet.
  • Az Egyesült Államok a megbeszélésekre Kínát is meghívta, mert úgy ítéli meg, hogy a három országnak közösen kellene „jóhiszemű tárgyalásokat” folytatnia a nukleáris fegyverkezés korlátozásáról. Kína azonban visszautasította meghívást, és nem képviselteti magát a bécsi megbeszéléseken.

    A bécsi tárgyalások helyszíne
    Fotó: JOE KLAMAR / AFP

    Az amerikai küldöttségvezető a Twitteren egy felvételt tett közzé a tárgyalóasztalról, amelynél üres helyeket lehetett látni négy kínai zászlóval.

    Fu Cong, a kínai külügyminisztérium fegyverzetellenőrzési ügyekért illetékes osztályvezetője azonnal reagált erre.

    Milyen furcsa jelenet! Kínai zászlókat mutatni Kína hozzájárulása nélkül egy tárgyalóasztalon!

    – írta.

    A Kommerszant című orosz lap névtelenséget kérő diplomatákra hivatkozva közölte: az orosz fél ellenezte, hogy kínai zászlókat tegyenek ki ki egy olyan találkozón, amelyen nem vesz részt pekingi küldöttség.

    nukleáris fegyverek USA Oroszország
    Kapcsolódó cikkek