Közélet

Tüntetéshullám Washingtonban a rendőri erőszak ellen

Menetet terveznek indítani a kongresszus épületétől, és rendezvényeket tartanak helyi idő szerint délutántól éjfélbenyúlóan a Fehér Ház előtt is.

Ezrek tüntettek szombaton Washingtonban a rendőri brutalitás elleni tiltakozáshullám kilencedik napján, amit George Floyd május végi meggyilkolása váltott ki az Egyesült Államokban.

Amerikai tisztségviselők a tiltakozó akciók kezdete óta a legnagyobb megmozdulásra számítanak a fővárosban, amelynek számos pontján tartanak rendezvényeket.

Az egyik tiltakozó csoport a Lincoln emlékmű előtt gyülekezik, ahol Martin Luther King Jr ismert polgárjogi aktivista tartotta híres beszédét 1963-ban.

Menetet terveznek indítani a kongresszus épületétől, és rendezvényeket tartanak helyi idő szerint délutántól éjfélbenyúlóan a Fehér Ház előtt is.

Az elnöki rezidencia előtt összegyűlt tömeg a „Black lives matter” (A fekete életek is számítanak) mellett George Floyd és más, rendőri erőszaknak áldozatul esett afroamerikaiak nevét skandálta. Több aktivista a rendőrségi források megvonását követelte, azzal, hogy

az így felszabadult pénzösszegeket a szükséget szenvedő közösségek támogatására kellene fordítani.

Fotó: Olivier DOULIERY / AFP

A fekete bőrű Floyd május 25-én halt meg, mert egy fehér rendőr csaknem 9 percig térdelt a nyakán, miután a férfi egy hamis 20 dollárossal próbált fizetni.

A gyilkosságba torkolló intézkedésnél négy rendőr volt jelen, másnap mindannyiukat elbocsátották, és később vádat is emeltek ellenük. A Floyd nyakán térdelő rendőrről videofelvétel is készült, amelyen többször hallható, hogy a fekete férfi azt nyögi, hogy nem kap levegőt.

Mint kiderült, az utolsó három percben Floyd már nem mozdult, és pulzusa sem volt.

A gyilkosság miatt helyenként zavargásokba és fosztogatásba torkolló tiltakozások kezdődtek az Egyesült Államok több városában, melyek során szintén számos bírálat érte a rendőrség fellépését a békés tiltakozókkal és újságírókkal szemben is.

Black lives matter George Floyd Fehér Ház rendőri erőszak Amerikai Egyesült Államok tüntetés
Kapcsolódó cikkek