Közélet

A Corvinus tovább emelte a ponthatárokat

A Corvinus a 2020-2021-es tanévre 2809 hallgatót vett fel, ami 20 százalékkal kevesebb, mint tavaly, csak a legjobbak kerülhettek be. A gazdasági képzés területein a ponthatár 427 pont volt.

A Budapesti Corvinus Egyetem (Corvinus) idén is a legjobb teljesítményű diákokat vette fel. Az nem jó irány, hogy a tehetséges középiskolai tanulók jelentős része külföldre megy tanulni, mondta egy háttérbeszélgetésen Lánczi András az egyetem rektora. Hozzátette: nincs azzal baj, ha valaki külföldön tanul, de „puszta sznobizmusból ne menjen el senki külföldre.” A ponthatárokkal kapcsolatban a rektor elmondta: a tavalyi 3500 helyett idén 2800 hallgatót vettek fel, nem akartak engedni a ponthatárokból, minden szakon igyekeztek emelni. „A Covinusra idén 20 százalékkal kevesebb hallgatót vettünk fel, de ez a mi döntésünk” – tette hozzá.

Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat

Eldőlt, hogy a több mint 91 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.

Elit képzésre törekszünk, és ez nem titkolt célunk, mondta Anthony Radev, a Corvinus elnöke. Egy év alatt 44 új oktatót vettünk fel, az oktatók bérét pedig 25 százalékkal emeltük, jelenleg 480-500 oktatója van az intézménynek. Az egyetem költségvetésével kapcsolatban elhangzott, idén már 20 milliárd forintból gazdálkodnak, egy évvel korábban 16-17 milliárd forint volt az alapítványi formában működő felsőoktatási intézmény büdzséje.

Fotó: Jászai Csaba / VG

Öt évvel ezelőtt 2016-ban 111 ezeren jelentkeztek Corvinusra idén 91, 4 ezer jelentkezés futott be – mondta Szabó Lajos György, az egyetem rektorhelyettese. Idén a felsőoktatásba jelentkezők 8 százaléka szeretett volna az egyetemre bekerülni, ez az arány egyébként évek óta stagnál. A 2020-2021-es tanévben alapszakon a diákok 80 százaléka Corvinus-ösztöndíjasként ingyen tanulhat, a hallgatók egyharmada egyébként külföldi. A rektorhelyettes hozzátette: a legnépszerűbb szakok a nemzetközi tanulmányok, a nemzetközi gazdálkodás és a kommunikáció és médiatudományok voltak.

Tavaly az egyetemen az ösztöndíj összege 12 ezer forint volt idén már 70 ezer forint, ez egy tipikus olyan terület, ahol változtattunk, mondta Hernádi Zsolt, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumának elnöke, és hozzátette, elvárás a jó tanulmányi eredmény és verseny van a a hallgatók között az ösztöndíjas státuszokért.

 

Hernádi Zsolt felsőoktatás Lánczi András Budapesti Corvinus Egyetem
Kapcsolódó cikkek