Közélet

EU-csúcs: az uniós költségvetés és a káralap a fókuszban

A megállapodás megkötése kemény munkát és politikai akaratot igényel – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Itt az idő, az következő, 2021 után érvényes hétéves költségvetésének és az ahhoz kapcsolódó, a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó csomag elfogadása elengedhetetlen – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek csütörtökre virradóra küldött levelében.

Michel a pénteken kezdődő, kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy a világjárvány sok ember életét követeli egész Európában, és súlyos csapást jelent a gazdaság és társadalom számára.

Minden erőfeszítésünket a fenntartható helyreállítás és fellendülésre kell összpontosítani

- fogalmazott.

Fotó: AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN

A megállapodás megkötése kemény munkát és politikai akaratot igényel. Működőképes megoldásokat kell találni, és közös nevezőre kell jutni az európaiak érdekében – tette hozzá.

Az Európai unió tagországainak vezetői személyes részvétel mellett tervezett brüsszeli, pénteken kezdődő csúcstalálkozójukon

az Európai Bizottság által javasolt következő uniós költségvetésről, valamint a járványt követő helyreállítási csomagról vitáznak.

Az állam-, illetve kormányfők személyesen legutóbb február végén az uniós költségvetésről, majd több videókonferencia keretében – legutóbb június második felében -, a költségvetés mellett a helyreállítási alap részleteiről tanácskoztak.

járvány Charles Michel uniós csúcs Európai Unió költségvetés
Kapcsolódó cikkek