Donald Trump amerikai elnök Gorka Sebestyént, korábbi tanácsadóját fogja kinevezni a Nemzetbiztonsági Oktatási Tanács tagjává – írja a The Washington Times.

A Fehér Ház sajtóközleményében közölte, az amerikai elnök Gorka Sebestyént négy évre akarja kinevezni a tanács tagjává, amely ösztöndíjakat ad olyan felsőoktatásban résztvevő diákoknak, akik a tanulmányaik befejezése után a nemzetbiztonsági pályát választják.

Nagy megtiszteltetés számomra ez a kinevezés, amely jelzi, hogy mennyire komolyan veszi az elnök a főparancsnoki pozícióját, illetve a korábbi tanácsadója iránti lojalitását és azt, hogy az »Amerca First« mozgalmat nem lehet megállítani

– nyilatkozta Gorka Sebestyén a Breitbart News portálnak, amelynek korábban szerkesztője volt.

Fotó: Cheriss May / May/NurPhoto/AFP

Donald Trump kormányzatából az évek alatt számos munkatárs távozott, többek között a magyar származású Gorka Sebestyén is. Az elnök 2017-ben nevezte ki, de hamarosan távozott, miután egy levélben azt hangsúlyozta, hogy az elnök programját az adminisztráción belül is igyekeznek ellehetetleníteni.

Gorka Sebestyén nemzetbiztonsági ügyekben adott tanácsokat Trumpnak. Lemondó levelében a volt tanácsadó kifejtette azt is, hogy nem értett egyet a meghirdetett új afganisztáni stratégiával. Roger Stone, az elnök régi bizalmasa, aki szintén magyar gyökerű, a Politico megkeresésére azt mondta, hogy Gorka egyike volt annak a kevés embernek, aki igazán megértette Trump világképét.