Közélet

Megkezdődött az első nemzetközi termonukleáris reaktor összeszerelése

Az ITER az egyik legnagyobb nemzetközi mágneses-fúziós kutatás-fejlesztési projekt a világon, amelyben magyar kutatók és mérnökök is részt vesznek.

Az Energiatudományi Kutatóközpont mérnökeinek és kutatóinak a részvételével megkezdődik a világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének összeszerelése – olvasható a Eötvös Loránd Kutatási Hálózat közleményében.

2020. július 28-án közvetítés keretében megkezdődik a világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének, az ITER-nek az összeszerelését elindító ünnepi ceremónia. Az ITER – nemzetközi kísérleti termonukleáris reaktor – jelenleg az egyik legnagyobb nemzetközi mágneses-fúziós kutatás-fejlesztési projekt a világon, amelyben magyar kutatók és mérnökök is részt vesznek.

A berendezést a dél-franciaországi Cadaracheban építik azzal a céllal, hogy bebizonyítsák, hogy

lehetséges magfúzióval békés célokra energiát termelni a Földön.

Ezenkívül, itt fogják tesztelni a későbbi fúziós erőművekben használt technológiát is.

Fotó: Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Magyarországról az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Energiatudományi Kutatóközpont (EK) Fúziós Plazmafizika Laboratóriumának és Fúziós Technológia Laboratóriumának a szakemberei vesznek részt az ITER-projektben.

A magyar mérnökök tervezték meg az ITER teljes belső részének bekábelezését oly módon, hogy

azok 20 évig karbantartás nélkül is működni tudjanak, emellett egyes komponenseket is teszteltek Budapesten.

Fotó: Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Ezenkívül az EK szakemberei jelenleg is dolgoznak az ITER egyik fontos elemén, az egyik ún. szaporítókazettán, amelynek a feladata a fúzió egyik üzemanyagának előállítása lesz az erőművön belül, továbbá a hetekben pályáztak az ITER egyik kritikus berendezésének, a pelletbelövőnek az építésére is, amely az üzemanyag-utánpótlást oldaná meg egy fúziós erőműben.

https://youtu.be/2-7GyVLKE6A

A közvetítés virtuális körsétával indul, amelyet Bernard Bigot, az ITER főigazgatója vezet. Ezután

a partnerországok – USA, EU, Oroszország, India, Kína, Dél-Korea és Japán – magas rangú vezetői jelentkeznek majd be.

Az összeszerelés megkezdése hatalmas mérföldkő a projekt életében, hiszen eddig nagyrészt az épületek és a kiszolgálóegységek építése zajlott. Az első igazi komponensek érkezésével felgyorsulnak az ITER-építkezés eseményei.

A ceremóniára egy speciális ajándékkal is készültek az Energiatudományi Kutatóközpontban. Múlt héten az ITER 1:100-as méretarányú, 3D nyomtatott mását küldték ki Franciaországba, amelyet reményeink szerint láthatunk a közvetítés során.

fúzió Energiatudományi Kutatóközpont ITER partnerországok magfúzió
Kapcsolódó cikkek