Közélet

A régió legkorszerűbb kertészeti központja épül Hegyeshalom és Bezenye határában

Várhatóan a jövő év közepén már gőzerővel indulhat az építkezés Bezenye és Hegyeshalom határában a Lajtania Park névre keresztelt, európai szinten is kiemelkedő beruházás keretében. A német Fakt AG a tervek szerint három ütemben mintegy 314 milliárd forint értékű fejlesztést hajt végre a térségben.

Felpörögtek az események a Hegyeshalom és Bezenye határában tervezett óriási beruházás körül. A települések a héten megállapodást írtak alá a beruházó német cég magyarországi leányával, a Fakt Hungaria Kft.-vel. Ebben többek között vállalták, hogy 2020. szeptember 30-ig a beépítési tervezetben foglalt tartalommal elkészíttetik a módosítandó településrendezési terveket és műszaki dokumentációkat, miután azokat jóváhagyja a beruházó is. Az érintett két önkormányzat egyébként már idén április 17-én megbízta a Regioplan Környezet- és Településtervező Kft.-t az előkészítő munkálatok elvégzésével. Az önkormányzatok a héten aláírt megállapodásban azt is vállalták, hogy a hatályos jogszabályok keretei között együttműködnek a beruházóval az érintetett ingatlanok telekalakítása, valamint a beruházás tekintetében szükséges engedélyek beszerzése érdekében.

A tervek elkészítésének költségeit a beruházó vállalta. A Fakt AG az Eurovegas-projekt bedőlése után, egy felszámolás során 6,3 milliárd forintért vásárolta meg tavaly márciusban a Hegyeshalom és Bezenye között található, 330 hektáros területet.

Közérdekű felajánlások

A Fakt Hungaria Kft. a kölcsönösen előnyös együttműködés érdekében több közérdekű felajánlás teljesítését is vállalta: például pénzbeli hozzájárulást nyújt az önkormányzatok szociális kötelezettségeinek teljesítéséhez és a közforgalmú utak modernizálásához szükséges beruházásokhoz. A beruházó minden megépített lakás után százezer forintot fizet önkormányzatonként. A német anyacég tervei szerint összesen ezer lakást fognak építeni a területen. A közcélú felajánlás megfizetésére három részletben kerül sor mind Bezenye, mind Hegyeshalom önkormányzata részére, egy időben. Vagyis az önkormányzatok akár százmillió forintos hozzájárulással is számolhatnak a projekt során.

A fejlesztés miatt felmerülő többletközműigény kiépítésének költségeit is a beruházó vállalta. Ezenkívül falunapok támogatását, a közlekedési infrastruktúra fejlesztésében való részvételt és egyéb vállalásokat is tett a társaság.

Fotó: Pelsőczy Csaba / Agrárminisztérium

Kiemelt beruházás

A német Fakt AG beruházását a kormány tavaly nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította, ezért a tárgyalásos eljárás lebonyolítása miatt lehetővé vált, hogy a településrendezési tervek módosításai mielőbb rendelkezésre álljanak. A Fakt AG a honlapján arról számolt be, hogy Hegyeshalom és Bezenye községben egy 330 hektáros ingatlanra holisztikus felhasználási koncepciót tervez, amely egyedileg ötvözi a munka és az élet területeit. Mint írják, az európai mérföldkőnek számító projekt központi építőkövei a modern mezőgazdasági termelés, a hozzáadott értéket képviselő feldolgozás és a logisztika.

A beruházás csaknem egymilliárd euró (mintegy 314 milliárd forint) értékben fog megvalósulni.

A tervek tavaly márciusi bejelentésekor Nagy István agrárminiszter mérföldkőnek nevezte a beruházást, mert véleménye szerint a fejlesztéssel az Agrárminisztérium azon céljai valósulnak meg, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképessé váljon, és széles körben elterjedjen a precíziós technológia. Ez az elmúlt évtizedek legnagyobb és legkomplexebb hazai agrár- és élelmiszeripari beruházása – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy a német vállalat ötven hektáron feldolgozó- és logisztikai központot, harminc hektáron üvegházat, ötven hektáron szabadföldi kertészetet hoz létre, ezzel csaknem a teljes magyar zöldség-gyümölcs ágazat termékei számára kiugrási lehetőséget nyújthat az európai piacokra. A területen a beruházó a termelési, feldolgozási és logisztikai központ mellett hosszú távon haltenyészetet, üvegházakat, hűtőkonténereket, konferenciaközpontot, hotelt, autópálya-felhajtót és lakásokat is kialakítana.

A teljes beruházással ötezer új munkahelyet teremtenek – mondta Hubert Schulte-Kemper, a Fakt AG elnök-vezérigazgatója. Beszélt arról is, hogy azért választották a Hegyeshalom és Bezenye határában lévő területet, mert a Budapest–Bécs–Pozsony tengelyen fekszik, és észak–déli, valamint kelet–nyugati irányba is kiváló az infrastruktúrája. Az előzetes tervek szerint 12-féle terméket fognak gyártani, és a cél az, hogy Európában jegyzett márkát hozzanak létre. A beruházással modern, fenntartható módon kívánnak termelni, egész Magyarország területéről származó agrártermékeket szeretnének feldolgozni és értékesíteni, és együttműködnének a térség oktatási intézményeivel.

Fotó: VG

Élhető település

Az előzetes egyeztetések szerint a termelőegységeket Bezenye község területére tervezik, míg a kiszolgáló-, szolgáltató- és ellátóegységek, valamint a tervezett mintegy ezer lakás elhelyezésére szolgáló építmények Hegyeshalom területére kerülnek. A fejlesztés összesen 334 hektárt érint, 87 Bezenye területén, 247 hektár pedig Hegyeshalom területén helyezkedik el. A tervezett beépítettség a gazdasági területen 60 százalékos, az intézményi, lakóterületen pedig 50 százalékos lesz.

A társaság a beszámolója szerint már az idei év elején több sikeres megbeszélést folytatott a lehetséges együttműködő partnerekkel a beruházás helyszínén, Mosonmagyaróváron pedig aláírták az együttműködési megállapodást a Széchenyi István Egyetemmel.

A Fakt AG részt vett a Szegeden megrendezett kertészeti konferencián, és új nevet adott a több mint 300 hektáros beruházási területnek: az év elején névpályázatot hirdetett a mérföldkőprojekthez, a névötletekkel március 10-ig lehetett jelentkezni. A számtalan benyújtott javaslat közül a zsűrinek végül a Lajtania Park névre esett a választása a Lajta folyó neve után, amely festői környezetben halad át a térségen.

beruházás Lajtania Park
Kapcsolódó cikkek