Közélet

Engedélyezték a Johnson&Johnson antidepresszáns spray használatát

Az antidepressziós spray az öngyilkosság kockázatát is csökkenti.

A Johnson & Johnson Spravato nevű gyógyszerét az öngyilkossági hajlammal rendelkezők antidepresszánsaként hagyták jóvá, mivle az orvosok egyre inkább aggodnak a koronavírus hatásai miatt Amerikában – közölte a Fortune.com.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) jóváhagyása azt jelenti, hogy a gyorsan ható orrspray széles körben is elérhetővé válik az öngyilkossági gondolatokkal rendelkezők depressziós emberek számára, és eltántorítja öket attól, hogy cselekvésre szánják magukat – mondta Michelle Kramer, a J&J amerikai idegtudományi orvosi ügyekkel foglalkozó részlegének alelnöke. Ez a súlyos depressziós rendellenességben szenvedő 17 millió amerikai 11–12 százalékát teszi ki.

A Spravato gyógyszer körülbelül 6000 súlyosan depressziós ember kezelésére használták tavaly márciusi tanulmányozásra történő jováhagyása óta

– mondta Kramer. A cég, új ketamin hatóanyagú gyógyszere lett az elmúlt több mint harminc év első új depresszió kezelésére alkalmazott készítmény.

Fotó: Mark RALSTON / AFP

A döntés mögött meghúzódó gondolkodás egyik része az volt, hogy a Spravato gyors hatása az alanyok cselekvésére azt mutatja egészen másként működik, mint a régebbi antidepresszásonk, amelyek esetében hetek után fejthették ki hatásukat, mondta Kramer. Tanulmányaiban a J&J azt tapasztalta, hogy azok, akik ezt a gyógyszert kapták, gyorsan csökkentek depressziós gondolkodásuk súlyosságában, bár az eredmények statisztikailag szignifikánsan nem különböztek a placebót kapó betegektől.

Amerika még a világjárvány előtt is öngyilkossági válságban volt, és az arány 30 százalékkal emelkedett 1999 és 2016 között. A koronavírus járvány miatti bezárások ráadásul korlátozták azon emberek számát, akik a megadott központokban részt vehettek személyesen a depressziókezeléseken.

A Spravato az érzéstelenítő ketamin szoros unokatestvére, amely különbözik a meglévő antidepresszánsoktól, mivel az agy glutamátrendszerére hat, nem pedig a seratoninra vagy a norepinepherinre. A tudósok azon dolgoznak, hogy jobban megértsék, hogyan segít a gyógyszer a betegeknek, és miért működik ilyen gyorsan. A partidrogként is használt ketamin származék tavalyi embereken való tanulmányozásra való jóváhagyása volt a depresszió első jelentős áttörése 1987 óta.

 

ketamin antidepresszáns Johnson&Johnson öngyilkosság
Kapcsolódó cikkek