Közélet

A felmelegedés legnagyobb áldozata

Ázsia átlagosan 2,8 és 4,7 ezermilliárd dollár közötti bruttó hazai terméktől eshet el éves szinten 2050-ig, ha a szabadtéri munkavégzést részlegesen ellehetetleníti a csapadékos időjárás és a növekvő hőmérséklet.

Délkelet-Ázsiában várhatók a világon a legsúlyosabb következményei a globális felmelegedésnek a McKinsey friss tanulmánya szerint. Ázsia ma is olyan környezeti kihívásokkal néz szembe, mint az árvizek, aszályok, tájfunok, valamint a növekvő hőmérséklet és páratartalom. A jövőben azonban még pusztítóbb éghajlati változásokra számítanak a szakértők, ami súlyos társadalmi-gazdasági hatásokkal fog járni. Ezért a régió számára létfontosságú kezelni a problémát, ha a világgazdaság motorja szeretne maradni a jövőben is.

Az ázsiai bruttó hazai termék 2050-re 2,8 és 4,7 ezermilliárd dollárral csökkenhet éves szinten, ha az éghajlatváltozás miatt meghiúsul a kültéri munkavégzés.

A magasabb hőmérséklet és páratartalom a legszegényebb országokat sújtja a leginkább, hiszen ezek a szabadtéri munkára és a természeti tőkére támaszkodnak, és szűkebbek a lehetőségeik az infrastrukturális fejlesztésekre.

India – Fotó: David Talukdar/NurPhoto/AFP

Délkelet-Ázsia mellett az Ázsia frontvonalának nevezett Banglades, India és Pakisztán is extrém időjárással néz majd szembe – idézte a tanácsadó közleménye Jonathan Woetzelt, a McKinsey vezetőjét. Ezekben az országokban 20 százalék a valószínűsége annak, hogy 2050-re 500 és 700 millió közti népesség életét teszi lehetetlenné a végzetes hőhullám. A becslések szerint a növekvő tengerszint okozta árvizek több ezermilliárd dollárnyi anyagi kárt okoznak a jövőben, és az infrastrukturális rongálás mellett az ivóvízforrásokat is szennyezik.

A feltörekvő Ázsiának nevezett régióban (Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnám) a növekvő hőmérséklet és páratartalom miatt 2050-re éves szinten a 8–13 százaléka kerül veszélybe.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

környezetvédelem klímaváltozás felmelegedés
Kapcsolódó cikkek