Közélet

Peking szövetségest keres Washington ellen

A politikai feszültségek enyhítése, a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok erősítése és az amerikai befolyás ellensúlyozása céljából érkezett európai körútra a kínai külügyminiszter, aki nem kerülheti el a kritikákat.

Vang Ji külügyminiszter személyében először látogatott Európába vezető kínai diplomata a koronavírus-járvány kitörése óta, és a kapcsolatok fontosságáról sokat elárul, hogy azóta ez a tárcavezető első külföldi útja. Vang a héten végigjárja az legnagyobb és legbefolyásosabb tagállamait, Olaszországot, Franciaországot, Németországot, valamint Hollandiát és Norvégiát. Stratégiai szempontból kiemelkedik közülük Olaszország, amely a legfejlettebb ipari államokat tömörítő G7-ek közül elsőként csatlakozott az ellentmondásos Egy út, egy övezet nevű kínai programhoz, és pekingi remények szerint ennek nagy szerepe lehet az olasz gazdaság talpra állításában is.

Vang azonban még itt sem kerülhette el a bírálatokat Hongkong és az új kínai nemzetbiztonsági törvény miatt, azt pedig külön kiemelte a South China Morning Post, hogy

olasz kollégájával, Luigi Di Maióval tartott közös sajtótájékoztatóján szóba sem került az 5G-s hálózat kiépítése, sem pedig Róma Huaweijel kapcsolatos álláspontja. Olaszország egyelőre nem tiltotta ki a hálózatépítésből a kínai telekommunikációs céget, de a legnagyobb szolgáltató, a TIM annyiban engedett a washingtoni nyomásnak, hogy a legérzékenyebb operációkban nem használja majd a Huawei eszközeit.

Vang Ji kínai külügyminiszter
Fotó: POOL / AFP

Útja első állomásán, Rómában a külügyminiszter összességében jónak nevezte a kétoldalú kapcsolatokat, amelyeket szerinte „külső erők” próbálnak meg szabotálni. Azt még a Kínai Kommunista Párt szócsövének tartott Global Times is elismeri, hogy nehéz idők járnak az Európát célzó kínai befektetőkre, és nem csupán azért, mert a járvány egy időre leállította a gazdaságokat.

A tőkeáramlást visszafogta a növekvő uniós szigor, a vállalatfelvásárlások alaposabb vizsgálata is, különösen a straté­giailag vagy nemzetbiztonsági szempontból fontos ágazatokban.

Így Pekingben nem számítanak az idén a helyzet javulására, annak ellenére sem, hogy az uniós gazdaságmentő csomag lehetőséget teremt a külső tőke beáramlásának növekedésére. Egyelőre nem sikerült megállapodni a kínai–uniós befektetési egyezményről sem, amelynek aláírása a német EU-elnökség egyik prioritása volt, de a tárgyalások a lap szerint folytatódnak.

Peking az EU szabadkereske­de­lem és nyitott gazdaság iránti elkötelezettségére, valamint arra alapoz, hogy a 27-ek nem csatlakoztak Donald Trump amerikai elnök Kína ellen folytatott kereskedelmi és technológiai háborújához, amely ellentétes ezekkel az alapelvekkel. Az EU a világ harmadik legnagyobb gazdasága, és Brüsszel és Peking együttműködése Kuj Hong-csian, a kínai Nemzetközi Tanulmányok Intézete uniós kutatásokkal foglalkozó igazgatója szerint enyhítheti az amerikai politika okozta globális bizonytalanságot, és gyors növekedési pályára állíthatja a világgazdaságot. Sok függ attól, hogy miben sikerül megállapodni a szeptemberi virtuális EU–Kína-csúcstalálkozón, amelynek szervezése jelenleg is folyik.

Több sertésárut vesznek a kínaiak

 

Az EU az utóbbi időben jelentősen növelte sertésexportját Kínába, az év első felében az Eurostat adatai szerint mintegy 67 százalékkal többet, 1,61 millió tonnát szállított. Ezzel Kína lett az első számú exportpiac ezen a területen, a teljes uniós sertéskivitel 63, Hongkonggal együtt 67 százalékát fogadja, ami a Fleischwirtschaft című húsipari szakportál szerint messze a legnagyobb arány, amelyet valaha is elértek, és gyors növekedés a 2018-as 35,2, illetve a 2019-es 43,4 százalékhoz képest. | VG

 

koronavírus járvány EU-Kína
Kapcsolódó cikkek