Közélet

Rabszolgaként ábrázoltak egy fekete bőrű képviselőnőt

Elítélte a teljes francia politikai elit a hét végén, hogy egy fekete bőrű képviselőnőt rabszolgaként ábrázolt a Valeurs Actuelles című hetilap.

Elítélte a teljes francia politikai elit a hét végén, hogy egy fekete bőrű képviselőnőt rabszolgaként ábrázolt a Valeurs Actuelles című ultrakonzervatív hetilap.

Emmanuel Macron államfő szombaton személyesen felhívta az érintett Daniele Obonót, hogy támogatásáról biztosítsa, és jelezte, hogy a rasszizmus minden formáját határozottan elítéli – jelezte az elnöki hivatal.

Jean Castex miniszterelnök pedig a Twitteren felháborító publikációnak nevezte a hetilap kapcsolódó írását, és a teljes kormány támogatásáról biztosította az ellenzéki politikust.

A rasszizmus elleni küzdelem túlmutat a megosztottságainkon

– mondta a kormányfő.

https://twitter.com/BFMTV/status/1299743365559390210?s=20

A Valeurs Acruelles csütörtökön megjelent számában egy hétoldalas szöveget közölt, amelyben a lap magyarázata szerint

a párizsi képviselőnő „megtapasztalja az afrikaiak felelősségét a rabszolgaság borzalmaiban”. A cikket illusztráló rajzokon a fekete bőrű Daniele Obonót láncravert rabszolgaként ábrázolják.

„Mindenki szabadon írhat undorító regényt, a törvény által meghatározott korlátok szerint. Szabadon is lehet utálni ezt a regényt. Én utálom, és a képviselőnő mellett állok” – jelezte Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter.

https://twitter.com/Deputee_Obono/status/1299411949239906306

Az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) nevű jogvédő szervezet közleményben ítélte el „azt a gyűlölethadjáratot, amelyet az elmúlt években több fekete bőrű vagy észak-afrikai származású politikus elszenvedett”. Daniele Obono már pénteken a Twitteren felháborodásának adott hangot „a gyalázatos, ostoba és kegyetlen szélsőjobboldali” írás miatt. Pártja, a radikális baloldali Lázadó Franciaország elnöke, Jean-Luc Mélenchon pedig elítélte a képviselőnő elleni „undorító zaklatást”.

A lap azt állítja, hogy

egy olyan fikcióról van szó, amely arra kívánta ráirányítani a figyelmet, hogy az afrikaiak milyen módon vettek részt a XVIII. században a rabszolgaság megszervezésében.

„Értjük, hogy ez a szélsőségesen erőszakos jelképpel terhelt kép ledöbbentette Daniele Obonót. Ezért tőle személyesen elnézést kérünk” – mondta Tugdual Denis, a lap főszerkesztő-helyettese a BFM hírtelevízióban.

 

Címlapkép: Twitter/Deputee_Obono

rasszizmus Franciaország
Kapcsolódó cikkek