Közélet

Vlagyimir Putyin erősen fogja Fehéroroszország kezét

Lukasenka megállapodott az 1 milliárd dollárnyi orosz hitel refinanszírozásáról, illetve Oroszország kész, „szükség esetén” katonai segítséget nyújtani Fehéroroszországnak.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön közölte:

megállapodott a korábban kapott 1 milliárd dollárnyi orosz refinanszírozásáról Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

Azt is bejelentette, hogy a teljes fehérorosz aranytartalékot hazaszállították, de ennél többet erről nem mondott. Hozzátette, hogy a hatóságok nem engedik összeomlani a fehérorosz rubelt, és hogy egyébként sincs semmiféle „katasztrófa”.

Szerdán a fehérorosz rubel újabb történelmi mélypontra került az euróval szemben, amelyhez képest a jegyzése már több mint 30 százalékkal esett az év eleje óta.

Juri Szeliversztov pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy

Fehéroroszországnak idén 3,6 milliárd dollár adósságot kell rendeznie, amiből 2 milliárd dollárt már vissza is fizetett.

Fehéroroszország arany- és devizatartaléka 8,857 milliárd dollár volt augusztus elején, ami valószínűleg csökkent a fehérorosz rubel támogatását célzó intervenciók hatására – nyilatkozta szintén még kedden a Reuters Dmitri Murin, a fehérorosz központi bank igazgatótanácsának egyik tagja.

Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka
Fotó: Grigory Sysoev / Sputnik / AFP

Közben Oroszország tartalékot hozott létre rendvédelmi erőiből, hogy „szükség esetén” segítséget nyújtson Fehéroroszországnak.

„Az orosz erőket mindaddig nem fogják bevetni, amíg a szélsőséges elemek politikai jelszavakkal takarózva nem lépnek át bizonyos határokat,

és nem kezdenek banditizmusba, nem kezdenek el házakat, bankokat felgyújtani, és nem próbálnak meg közigazgatási épületeket elfoglalni, és így tovább” – hangoztatta Putyin.

Azt mondta, hogy Lukasenka kérésére intézkedett így. Úgy fogalmazott, kettejük megállapodása szerint a beavatkozás csak akkor történik meg, ha a helyzet ellenőrizhetetlenné válik.

Abból indulunk ki, hogy a Fehéroroszországban kialakult minden probléma békés úton fog megoldódni

– nyilatkozott Putyin.

Szavai szerint Oroszországnak szerződéses kötelezettségei vannak Fehéroroszország szuverenitásának védelmében. Putyin szerint Lukasenka kifejezte kívánságát, hogy szükség esetén kapjon orosz támogatást, amire ő közölte, hogy Moszkva maradéktalanul teljesíti kötelezettségeit.

Vlagyimir Putyin Aljakszandr Lukasenka
Kapcsolódó cikkek