Közélet

Karanténba vonul az ír kormány

Korlátozzák az ír kormány minisztereinek mozgását, miután Stephen Donnelly egészségügyi tárcavezető fertőzésre utaló tünetekkel megbetegedett.

Korlátozzák az ír kormány minisztereinek mozgását, miután Stephen Donnelly egészségügyi tárcavezető koronavírus-fertőzésre utaló tünetekkel megbetegedett – közölte kedd este Micheál Martin kormányfő az RTÉ közszolgálati televízió műsorában. A parlamenti házelnök előzőleg azt mondta, karanténba vonulnak a miniszterek, a törvényhozás pedig egy hétre felfüggeszti működését.

Martin később már azt közölte, hogy a parlament is összeül kedden késő este, és

az otthon dolgozó miniszterek teendőit átveszik az államtitkárok.

Hozzátette, a miniszterek mindaddig távmunkában látják el feladataikat, míg meg nem kapják Donnelly vírustesztjének eredményét.

Néhány órával korábban Séan Ó Fearghail házelnök arról beszélt, hogy „a mai eseményekből következően a kabinet tagjainak karanténba kell vonulniuk, ezért nincs lehetőség a rendes munkamenet folytatására, így a parlament jövő hét keddig vagy a miniszterelnök további utasításáig felfüggeszti tevékenységét”.

Fotó: MAXWELLS / MAXWELLS – IRISH GOVERNMENT POOL / AFP

Donnelly egy minapi kormányülésen személyesen találkozott több kollégájával, és közös sajtótájékoztatót is tartott a kormányfővel.

Írországban 357 új fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában, amivel számuk 31 549-re nőtt. Az utóbbi egy hétben naponta átlagosan 203 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kitörése óta 1787-en hunytak el a kórban.

Írországban nagyon szigorú egészségügyi óvintézkedéseket vezettek be a pandémia megfékezésére. Martin kedden jelentette be a korlátozások új, ötfokozatú rendszerét, amelynek keretében a dublini bárok újranyitását és a nemzetközi utazásokra vonatkozó szigorítások feloldását is elhalasztották a fertőzöttek számának megemelkedése miatt.

ír kormány koronavírus
Kapcsolódó cikkek