Közélet

Ráharaptak a karanténozók az online receptekre

Felpörögtek a gasztroportálok, a karantén egyes időszakaiban előfordult, hogy kétszer annyian lapozgatták az online recepteket, mint korábban.

Felhizlalta a koronavírus-járvány a gasztroportálok forgalmát, minden korábbinál magasabbra szökött áprilisban a vezető recept közlő oldalak látogatószáma.

A Mindmegette.hu hitelesített forgalma például az egy évvel korábbit ekkor 37 százalékkal haladta meg, miután a karantén időszak első teljes hónapjában 3,2 millió látogatót regisztráltak az oldalon – tájékoztatta a Világgazdaságot Fazekas Kira főszerkesztő.

A legnagyobb kiugrást a 15. héten, azaz április 6-12 között regisztrálták,

amikor a korábbi duplájára nőtt a mindmegette.hu-ra látogatók száma.

A kijárási korlátozás bevezetése nyomán hirtelen megélénkült a különböző kenyér receptek letöltési forgalma, ami márciusban és áprilisban az amúgy az összes oldalletöltés 3 százalékát témakörben a top 20-as listába repítette ezeket az ételeket.

A kenyérrel és pékáruval kapcsolatos témák ugyanekkor jóval nagyobb figyelmet és interakciót kaptak a gasztroportál Facebook és Instagram felületein – mondta a főszerkesztő.

A gasztro portálok száma nem indult látványos növekedésnek, átrendeződés sem történt az otthoni főzés legnépszerűbb időszakában, a tanév utolsó három hónapját is magában foglaló időszakban, amikor családok százezrei kényszerültek saját készítésű kosztra, vagy rendeltek az ekkorra viszont jelentősen megnövekedett számú, házhoz szállítást vállaló éttermekből.

Illusztráció. Fotó: FRANCK FIFE / AFP

A kijárási korlátozás bejelentését követő négy hetet megvizsgálva

a napi keresések jelentős részét 10-14 óráig, illetve 16-18 óráig tartó időszakban generálták a látogatók,

tehát az ebéd, valamint a vacsora előtti időszakban van és volt a legtöbb keresés.

Tartós látogatószám növekedést egyelőre nem eredményezett az online gasztropiacon a 2020-as év, a jelenlegi két leglátogatottabb felület (a nosalty.hu és a mindmegette.hu) látogatóinak száma 2020. március, április és május hónapokban meghaladta az előző hónapokét, viszont májustól már érzékelhető volt a csökkenő tendencia.

2020 nyarán azaz június-júliusban növekedett a mindmegette.hu és a nosalty.hu oldal látogatóinak száma 2019 nyarához képest, de a hagyományosan májustól novemberig tartó holtszezon idén is láthatóan lanyhuló érdeklődést, csökkenő otthon főzési kedvet hozott.

Tavaly ebben az időszakban a legjelentősebb növekedés

  • a mindmegetténél figyelhető meg, amikor átlagosan 33 százalékkal lett magasabb a látogatók aránya,
  • a nosalty.hu-nak ekkor 14 százalékkal,
  • a receptneked.hu-nak pedig 13 százalékkal.
  • Idén nyáron a nosalty.hu 20 százalékos, a mindmegette.hu pedig 10 százalékos időarányos növekedéssel profitált június-júliusban.

    A koronavírus-járvány a legnépszerűbb receptek összetételét nem írta át igazán, bár a tavalyi top20 receptek közül 11 maradt az élbolyban, a magyaros konyha az örök sláger.

    A Mindmegette.hu oldalon pedig A legjobb palacsintatészta receptje továbbra is őrzi első helyét a sajtos-tejfölös lángos, a brassói és a paradicsomos húsgombóc, a kovászos uborka és a palócleves társaságában többek közt.

     

    koronavírus járvány gasztronómia mindmegette.hu
    Kapcsolódó cikkek