Közélet

Színművészetis hallgatók éjjel elfoglalták az egyetemet

A campus elfoglalása azután történt, hogy az egyetemisták tüntetést szerveztek az intézmény elé hétfő estére.

Az ATV értesülései szerint mintegy kétszázötvenen táboroztak le a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épületében. Szurdi Panni, az intézmény hallgatója az ATV Start című műsorában közölte, hogy a

„diákok döntik el, milyen vezetőket, oktatókat engednek be és kiket tartanának távol az intézménytől”.

A blokád a hétfő esti tüntetés után alakult ki.

A campus elfoglalása azután történt, hogy az egyetemisták tüntetést szerveztek az intézmény elé hétfő estére. A diákok az egyetem modellváltása ellen tiltakoztak. Mint ismert, az SZFE szeptembertől alapítványi fenntartású intézmény lesz, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója lett. A modellváltás során a felek éles kritikával illették egymást, így az egyetem régi vezetése, a kinevezett rektor és a szenátus, valamint a Vidnyánszky által vezetett új kuratórium között nem tudott kibontakozni érdemi párbeszéd.

Fotó: MTI/MTVA

Végig azt hittem, hogy tudunk együtt dolgozni

– ezt mondta az M5 Híradónak Vidnyánszky Attila azután, hogy az egyetem vezetősége és a szenátus is lemond szeptember elsejei hatállyal a tisztségről.

Az egyetem vezetői arról beszéltek hétfőn, hogy a párbeszédnélküliség miatt kényszerültek a lemondásra. Vidnyánszky Attila azonban emlékeztetett arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium augusztus 27-re összehívott egy találkozót, amelyen az egyetem részéről nem jelent meg egyetlen képviselő sem.

SZFE tüntetés
Kapcsolódó cikkek