Közélet

A Párbeszéd 11 pontos szigorú javaslatcsomagot nyújtott be

A Párbeszéd javaslatának elfogadása esetén olyan szigorú feltételekhez kötnék a tömegközlekedés használatát, hogy a nyugdíjasok ezt nem tudnák igénybe venni.

A Párbeszéd hétfőn tizenegy pontos járványügyi javaslatcsomagot nyújtott be az országgyűlésnek. A javaslatot Szabó Tímea frakcióvezető, társelnök írta alá. Az Origo cikke szerint a Párbeszéd drasztikus intézkedéseket akar:

javaslatuk elfogadása esetén például olyan szigorú feltételekhez kötnék a tömegközlekedés használatát, hogy a nyugdíjasok ezt nem tudnák igénybe venni.

Hétfőn került fel a parlament hivatalos oldalára a Párbeszéd járványügyi csomagja, annak részleteit sajtótájékoztatóján ismertetette Szabó. A cikk szerint a javaslatcsomag ötös pontja a legradiálisabb:

„A kormány rendelje el, hogy a tömegközlekedés csak munkába járáshoz, valamint idősgondozáshoz, gyermekek gondozása érdekében legyen igénybe vehető

vagy akkor, ha élelmiszerbolt, gyógyszertár ötszáz méteren belül nem elérhető, s csak azon esetekben, ha egyéni közlekedés igénybevételére nincs mód.”

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A cikk szerint az egyik ponttal például betiltanák a nyilvános helyeken tartott magánrendezvényeket, visszaállítanák 9 és 11 óra között az idősek vásárlási idősávját, és a középiskolák és egyetemek esetében visszahoznák a távoktatást.

„A járvány alatt többen haltak meg a kórházi ágyak kiürítése miatt, mint ahányan magában a járványban meghaltak” – ezt Szabó Tímea mondta májusi parlamenti felszólalásában. Pár mondattal később már azt mondta, hogy „teljesen feleslegesnek” minősítette a kormány megelőző lépését.

javaslat párbeszéd koronavírus
Kapcsolódó cikkek