Közélet

Hatalmas kintlévőségeket görget maga előtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Évente több százmilliárd forint behajthatatlan követelése keletkezik az adóhivatalnak. A hátralékosok száma és a hátralékállomány viszont többéves átlagban csökken.

Tavaly csaknem 540 milliárd forintot nem tudott behajtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – értesült a Világgazdaság. Ezzel együtt 2019-ben jelentősen csökkent a tartozó adózók száma, mivel számos követelést véglegesen leírtak a kényszertörlési eljárásokban. A behajthatatlan állomány több mint felét magánszemélyek, ötödét kényszertörlési eljárás alatti cégek, kisebb részét pedig működő cégek és a technikai megszűntek halmozták fel.

Az adóhivatal teljes követelésállománya a behajthatatlanná nyilvánított állománnyal együtt egy év alatt 6,3 százalékkal, 1828 milliárd forintról 1712 milliárd forintra mérséklődött.

Az adóhatóság adatai szerint

2019. december 31-én több mint 1 millió 130 ezer adózónak volt hátraléka, ezen belül a működő gazdálkodók száma 4335-tel nőtt, a többi kategóriában kevesebb volt a hátralékos.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A NAV hátralékállománya 2019 végén 1172 milliárd forintot tett ki, ennek 70 százaléka nem működő vállalkozáshoz kapcsolódott. Érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkent mind a hátralékosok száma, mind az állomány értéke:

2015-ben még 1, 7 millió adózó több mint 2453 milliárd forinttal tartozott az adóhatóságnak. A kedvező hátralékkezelési eredményekhez a folyamatos behajthatóságvizsgálat, a behajthatatlanná nyilvánítás tervszerű alkalmazása jelentősen hozzájárult.

A NAV tavaly előnyben részesítette a nagyobb összegű hátralékok kezelését, így sikerült év közben mérsékelnie a működő vállalkozások hátralékát, igaz, ez viszont a nem működő adózói hátralékállomány növekedéséhez vezetett. A működő gazdálkodók számának 2019. negyedik negyedéves növekedése azzal függhet össze, hogy a NAV ebben az időszakban a kisebb számú, de nagy összegű hátralékok kezelésére fókuszált. Csökkenő tendenciát mutatott a felszámoláskezdeményezés alá vont állomány is, ami elsősorban a kényszertörlés kivárásának következménye. A központi elévültetési akció hatására ugyanakkor esett a törölt adószámúak és a technikai megszűntek állománya, valamint a hátralékos magánszemélyek száma is.

Az idei jogszabály-módosítások nyomán megváltozott a NAV-nál a behajthatatlan követelések nyilvántartása, elnevezésük pedig ideiglenesen eredménytelen végrehajtással érintett tartozásra módosult. Az a tartozás minősül behajthatatlannak, amely az adóhivatal teljes körű végrehajtási eljárása ellenére sem térül meg. Ezeket az adóhatóság korábban elkülönítetten letéti kartonon tartotta nyilván, és ideiglenesen törölte az adózók adószámlájáról. A jogszabály-módosítással 2020. január 1-jétől az adóhivatal a korábbi behajthatatlan tartozásokat újra az adózók adószámláin jeleníti meg, így valamennyi adózói tartozás egy helyen látszik. Az újra látható összegek nem új tartozások, ezek az adóssal szemben folyamatosan fennálltak.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek