Közélet

Különleges szabályokkal indulnak be az európai kupaküzdelmek

A csoportkör küzdelmei a tervek szerint december 9-én befejeződnek a BL-ben, ugyanakkor az UEFA kitolta ezt a határidőt jövő január 28-ig.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) egy sor rendhagyó szabályt és különleges rendelkezést dolgozott ki a koronavírus-járvány miatt a Bajnokok Ligája, valamint az Európa-liga mostani szezonjának csoportkörére vonatkozóan.

Az egyik legfontosabb ilyen szabályozás az, hogy indokolt esetben

a főtáblán szereplő együtteseknek biztosítaniuk kell saját stadionjukat egy-egy mérkőzésre semleges helyszínként.

„A csoportkörben résztvevő összes klubnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az UEFA által jóváhagyott helyszínét semleges létesítményként elérhetővé tegye más mérkőzésekhez, amennyiben ez szükséges” – írta az európai szövetség.

Ez azt jelenti, hogy ha a helyi koronavírus-járvánnyal összefüggő intézkedések miatt egy adott helyszínen nem lehet megrendezni egy találkozót, akkor arra máshol kerül sor, adott esetben akár Budapesten, mivel a Ferencváros főtáblára jutott a BL-ben.

A versenynaptár azonban nemcsak az európai kupasorozatokban, hanem a nemzeti bajnokságokban is nagyon sűrű, így kicsi az esély a helyszínek módosítására.

A csoportkör küzdelmei a tervek szerint december 9-én befejeződnek a BL-ben,

ugyanakkor az UEFA kitolta ezt a határidőt, és a rendhagyó rendelkezés szerint jövő január 28. az utolsó dátum,

ameddig elhúzódhat a főtábla meccseinek megrendezése.

Ha ezt sem sikerül tartani, akkor az UEFA végrehajtó bizottsága által meghatározott alapelveknek megfelelően alakul ki az egyenes kieséses szakaszban résztvevő csapatok névsora a BL-ben és az El-ben is.

Fotó: David Ramos / POOL / AFP

Ha egy csapaton belül koronavírusos eset van, az nem jelenti feltétlenül a soron következő mérkőzés törlését. Ilyen esetekben az a szabály a mérvadó,

amely szerint ha egy együttes 13 játékossal, közte egy kapussal ki tud állni az összecsapásra, akkor nincs lehetőség a halasztásra.

A csapatok utólagosan nevezhetnek olyan futballistát, aki az előzetes BL-, vagy El-keretben nem szerepelt,

és rendelkezik negatív koronavírusteszttel.

Amennyiben az egyes mérkőzésekre kijelölt játékvezetői stáb egyik tagja fertőzött, az UEFA fenntartja magának a jogot arra, hogy helyettest jelöljön ki, aki akár az adott meccsen pályára lépő valamelyik együttes országából is érkezhet.

A budapesti Puskás Arénában lejátszott Európai Szuperkupa-mérkőzés után az UEFA a szurkolók beengedésével kapcsolatban azt a döntést hozta, hogy alapvetően lehetnek nézők az egyes találkozókon,

de csak az adott stadion teljes befogadóképességének 30 százalékáig.

https://www.youtube.com/watch?v=5fPlhMEQvdE

A vendégcsapat szurkolóit nem engedik be, és a közönség minden tagjára vonatkoznak a szigorú szabályok,

  • mint a távolságtartás,
  • a száj- és orrnyílást eltakaró arcmaszk használata,
  • valamint a további higiéniás előírások.
  • Arról ugyanakkor

    minden mérkőzés esetében a helyi egészségügyi hatóság dönt, hogy ténylegesen ott lehetnek-e a nézők a lelátón.

    A Bajnokok Ligája csoportköre kedden kezdődik, 11 év szünet után újra magyar csapattal. A Ferencváros az első játéknapon az FC Barcelona vendége lesz zárt kapuk mögött a Nou Camp Stadionban. Az Európa-liga főtáblás küzdelmei csütörtökön rajtolnak.

    koronavírus Európa Liga főtábla Bajnokok Ligája UEFA labdarúgás kupaküzdelmek
    Kapcsolódó cikkek