Közélet

Elhunyt Diego Maradona

Sajtóhírek szerint hirtelen szívmegállás okozta a Gimnasia La Plata vezetőedzőjeként dolgozó, az elmúlt hetekben többször is kórházban kezelt legenda halálát.

Életének 61. évében elhunyt Diego Armando Maradona, az argentin válogatott világbajnok klasszisa, a Boca Juniors, a Napoli és a Barcelona korábbi játékosa.

– olvasható a Nemzeti Sport oldalán.

Fotó: AFP

Argentin sajtóhírek szerint hirtelen szívmegállás okozta a Gimnasia La Plata vezetőedzőjeként dolgozó, az elmúlt hetekben többször is kórházban kezelt legenda halálát.

Maradonát november elején koponyaűri vérzés miatt műtötték meg. Az akkori beszámolók szerint a műtét komplikációmentes volt, ennek ellenére – alkohol elvonási tünetek miatt – néhány nappal tovább a kórházban tartották őt. Összesen nyolc napig feküdt benn, mielőtt kiengedték volna.

https://www.youtube.com/watch?v=IIci4TEqAFw

A kezelése után még arról írtunk, hogy a legenda visszatérne csapata kispadjára:

Súlyos műtétje sem ijeszti el Maradonát a kispadtól

Keddi agyműtétje ellenére is kitart a Gimnasia edzőjeként a legenda.

A mostani beszámolók szerint – a spanyol AS-től, az argentin Clarín című vezetői tabloidig – hirtelen szívmegállás okozta Maradona halálát.

Részleteket szerda, 17 óra 30 perc magasságában még nem lehetett olvasni. A történetek ugyanakkor az Argentin Labdarúgó-szövetség, a Maradona által edzett Gimnasia La Plata, valamint a család hivatalos felületei sem erősítették meg, így sajtóhírként kezelendő.

https://www.youtube.com/watch?v=XegYZ8y3xMY

Alberto Fernández argentin köztársasági elnök háromnapos nemzeti gyász hirdetett. „Elvittél minket a világ legmagasabb pontjára, és tettél minket rendkívül boldoggá. Te voltál a legnagyobb közülünk. Köszönet, hogy velünk voltál, Diego. Hiányozni fogsz egész életünkben” – írta a politikus.

Maradona hosszú évek óta komoly egészségi problémákkal küzdött, a hónap elején, mindössze néhány nappal 60. születésnapját követően depresszió miatt került be egy magánklinikára, ahol vérszegénységet és kiszáradást is megállapítottak nála. Akkor azt közölték, hogy háromnapos hidratálásra van szüksége, de nincs vészhelyzetben és bármikor elhagyhatja a kórházat, ám nem sokkal ezt követően koponyaűri vérzés miatt meg kellett operálni. A beavatkozást követően saját orvosa napokig nem engedélyezte neki a korház elhagyását, mert alkoholfüggősége miatt súlyos elvonási tünetek jelentkeztek nála. Egy másik orvos, Alfredo Cahe pedig kijelentette, hogy Maradonának gyógykezelésre van szüksége, hogy abbahagyja az alkoholfogyasztást, mert az egész családja egyetért abban, hogy jelenleg kezelhetetlen, ráadásul problémái vannak a májával, a szívével és az érrendszerével.

A Boca Juniors, a Barcelona és a Napoli legendája 1986-ban világbajnoki címre vezette az argentin válogatottat, 1997-ben vonult vissza, edzőnek állt, de azóta egészségi problémákkal küszködött.

Nápolyban Maradonát pályafutása alatt és azt követően „istenként” tisztelték, a Napoli közleménye szerint a legenda halála „pusztító csapást” jelent a város és a klub számára is. „Gyászolunk, úgy érezzük magunkat, mint egy bokszoló, akit kiütöttek, teljes a sokk” – mondta Nicola Lombardo, a Napoli szóvivője.

Az FC Barcelona hivatalos Twitter-oldalán fejezte ki részvétét a világfutball egyik legnagyobb ikonjának halála miatt. Pelé, a brazilok háromszoros világbajnok legendája rövid közleményében ezt írta: „Természetesen egy nap majd együtt rúgjuk a labdát ott fenn az égben”.

Az Argentin Labdarúgó Szövetség Twitter-oldalának borítóképén egy fekete gyászszalag látható, a szervezet bejegyzésében azt írta: „Te mindig a szívünkben leszel”.

Az Európai Labdarúgó Szövetség bejelentette, hogy a Bajnokok Ligája szerdai csoportmérkőzése előtt egyperces gyászszünettel emlékeznek meg a legendás futballistáról.

halálhír Maradona
Kapcsolódó cikkek