BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Energiaital: barát vagy ellenség?

Egy új tanulmány szerint ha mértékkel fogyasztjuk, nem kell félni az energiaitaloktól.

Az Európai Bizottság nekikezdett az energiaitalokkal kapcsolatos tévhitek tisztázásának: felkérte az EFSA Diétás Termékek, Táplálkozás és Allergiák Tudományos Testületét (NDA), hogy adjon tudományos szakvéleményt az energiaital egyik fő összetevőjének aggálymentes fogyasztásával kapcsolatban – adta hírül szerdán a Magyar Energiaital Szövetség.

Fotó: Getty Images

A kutatóknak javaslatot kellett adniuk az egyszeri és az összes forrásból származó napi koffeinfogyasztás olyan mértékére, amely az egyes személyekre, valamint a személyek meghatározott célcsoportjára vonatkozóan

nem támaszt egészségre ártalmas hatások miatt aggályt.

A közleményből kiderült, hogy a szakértői javaslat 66531 résztvevő adataira épül és megállapítja, hogy egy egészséges felnőtt esetében 200 mg-nál nem nagyobb egyszeri koffeinadag, ami nagyjából

2 csésze presszókávéban, vagy 2 doboz (2x250ml) energiaitalban lévő koffein mennyiség, nem támaszt biztonsági aggályt.

Ugyanez mondható el a napi összes forrásból származó, 400 mg-ot nem meghaladó koffein fogyasztás esetén is, ami 5 csésze presszókávéban, vagy 5 doboz energiaitalban lévő koffein mennyisége.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.