Közélet

Fokozott összefogást sürgetnek a korrupció ellen az állami szervezetek

A világjárvány növelheti a korrupciós kockázatokat is, így minden eddiginél időszerűbb a társadalmi összefogás a közélet tisztaságáért.

A világjárvány növelheti a korrupciós kockázatokat is, így minden eddiginél időszerűbb a társadalmi összefogás a közélet tisztaságáért – olvasható a IX. Integritás Kerekasztal résztvevőinek közös közleményében.

A csütörtöki online rendezvényen Pintér Sándor belügyminiszter, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Lajtár István közjogi legfőbb ügyész helyettes, Székely Ákos, a Kúria elnökhelyettese, valamint Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke vett részt.

Fotó: AFP

A felszólalók hangsúlyozták:

Magyarországon az átláthatóság, valamint az elszámoltathatóság biztosíthatja a közélet tisztaságát akkor is, amikor a járvány világszerte növelheti a korrupciós kockázatokat, és a társadalmi bizalmatlanságot.

Magyarországon a jogállamiság alapját jelentő alkotmányos szinten jelenik meg a korrupció elleni fellépés. Az integritás a mindennapi élet szintjén azt jelenti, hogy az állam olyan feltételeket teremt, hogy a korrupcióra lehetőséget helyzetek létre sem tudnak jönni.

A gazdaság kifehérítése az állampolgárok számára is előnyös, mert erősíti a pénzügyi és társadalmi biztonságot, kiszámíthatóbb és jobb életkörülményeket eredményez – tették hozzá.

koronavírus összefogás állami szervezet korrupció
Kapcsolódó cikkek