Közélet

Már a harmadik vizsgálat zajlik korrupció miatt a volt király ellen

Az újabb vizsgálatot egy pénzmosásról szóló titkosszolgálati jelentéssel összefüggésben indították.

A spanyol hatóságok újabb vizsgálatot indítottak I. János Károly korábbi spanyol király ellen, akivel szemben immár három vizsgálat is zajlik korrupció miatt.

Az erről szóló bejelentést a főügyészi hivatal jelentette meg honlapján pénteken. Dolores Delgado főügyész nem részletezte az eljárást – számolt be a spanyol közszolgálati televízió (RTVE).

Spanyol médiaorgánumok, köztük az El País című és a La Vanguardia című napilap mindazonáltal arról számoltak be, hogy

a vizsgálatot egy pénzmosásról szóló titkosszolgálati jelentéssel összefüggésben indították.

I. János Károly korábbi spanyol király és felesége, Sofia hercegnő
Fotó: OSCAR DEL POZO / AFP

Az I. János Károly ellen 100 millió dolláros (több mint 30 milliárd forintos) kenőpénz elfogadása miatt indított vizsgálat egyelőre nem erősítette meg a kezdeti gyanakvásokat – idézte az RTVE Delgadót.

Delgado kedden megerősítette, hogy egy második vizsgálat is folyamatban van VI. Fülöp jelenlegi spanyol király apja ellen annak gyanúja miatt, hogy

ő és hozzátartozói állítólag adót csaltak hitelkártyák által.

I. János Károly spanyol királyként büntetlenséget élvezett 1975. november 22. és 2014. június 14. között. A volt király augusztusban titokban elhagyta az országot. A királyi család ezt követően csak két héttel később jelentette be, hogy I. János Károly az Egyesült Arab Emírségekbe utazott, ahol jelenleg is tartózkodik a feltételezések szerint.

Spanyolország I. János Károly spanyol király korrupció
Kapcsolódó cikkek