Közélet

Méltó helyre kerülhet Konok Tamás

A geometrikus absztrakt festészet meghatározó alakja magyar aukciós rekordot ért el.

Konok Tamás a halála előtti hónapokban a Ludwig Múzeumban és a Molnár Ani Galériában a de­cemberi életmű-kiállítására készült.

A Virág Judit Galéria novemberi, második kortárs árverésén szereplő, 70-es évekbeli festménye 5,5 millió forint leütési árával magyar aukciós rekordot ért el. A hazai kortárs másodlagos piac éretlen és esetleges, ennek ellenére a Konok-művekre nagy a kereslet.

A mester Csonka Piramidal című alkotása
Fotó: VG

Ellentmondásos érzéseim vannak az aukciós rekord kapcsán. Egyrészt nagyon örülök, hogy fokozott érdeklődés mutatkozik Konok Tamás művei iránt, másrészt jelenleg még mindig meglehetősen alulértékeltnek tartom műveinek árszintjét a hazai piacon. Nagyon sokat dolgoztunk az elmúlt időszakban azon, hogy mind hazai, mind pedig nemzetközi szinten újra a helyén kezeljék ezt a fantasztikus életművet

– mondta a Világgazdaságnak Molnár Ani galerista. Ez a munka természetesen tovább folytatódik. Konok Tamás festményei jelentős nemzetközi gyűjteményekben szerepelnek, a Párizsban és Zürichben töltött évtizedeknek köszönhetően is széles körű külföldi referenciája van.

A szeptemberi Vienna Contemporary vásáron a Molnár Ani Galéria a 60-as, 70-es és 80-as évek jelentős művészeire fókuszáló, Reflection nevű kurátori szekcióban sikeres egyéni kiállítást rendezett Konok Tamásnak. A jövő évben az egyik legfontosabb megjelenésük a júliusra halasztott ARCOmadrid művészeti vásáron szintén egy szóló Konok Tamás-show lesz. Az alkotó művészetében a hetvenes évek elején indult a redukciós folyamat, amely egész későbbi munkásságát meghatározta, így ezek az alkotások az életmű nagyon különleges részei.

Ugyanakkor minden korszaka izgalmas, hiszen minden periódusban újított addig nem alkalmazott képstruktúrákkal és motívumokkal.

Mivel a korai művek árai magasabbak, jellemzően több művet adunk el a későbbi korszakokból

– jegyezte meg a szakember. Egy lezárult életmű iránt gyakran fokozottabb érdeklődés figyelhető meg, erre a Molnár Ani Galéria is számít, de a galériavezető hangsúlyozza: nem az a cél, hogy gyorsan értékesítsék a műveket, sokkal inkább az, hogy méltó áron, rangos hazai és külföldi gyűjteményekbe kerüljenek. A 70-es és 80-as évek akril-, vászonműveinek ára jelenleg mérettől függően átlagosan 3 és 10 millió forint között mozog, a 90-es évek utáni időkből még több kisebb méretű mű is elérhető 500 ezer és 2 millió forint közötti áron. A nagyobbaknak átlagosan 2 és 8 millió forint közötti a becsértékük.

Konok Tamás 1930-ban született Budapesten. Művészete megkerülhetetlen a magyar és az európai geometrikus absztrakt festészet történetében.

Molnár Ani életmű Konok Tamás Molnár Ani Galéria
Kapcsolódó cikkek