Közélet

Szerteágazó feladatokat kapott az Országos Kórházi Főigazgatóság

A most megjelent rendelet szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ december 31-én megszűnik és beolvad az Országos Kórházi Főigazgatóságba.

Megjelent az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) feladatairól szóló kormányrendelet, ami tartalmazza a idejére is alkalmazandó jogszabályokat. A rendelet szerint

az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az Országos Kórházi Főigazgatóságba történő beolvadással december 31-én megszűnik.

A kormányrendelet szerint az Országos Kórházi Főigazgatóságot a veszélyhelyzet ideje alatt az operatív törzs vezetőjeként kijelölt rendészetért felelős miniszter, vagyis Pintér Sándor belügyminiszter irányítja.

Az OKFŐ főigazgatója Jenei Zoltán lett, aki széles körű jogosítvánnyal rendelkezik.

Többek között hozzá tartozik az intézmények szakmai fenntartása, ő hagyja jóvá az egészségügyi ellátási szerződéseket, kezdeményezhet kapacitás átcsoportosításokat, módosíthatja, hogy egy-egy intézménynek mekkora legyen az ellátási területe, és milyen gyógyító feladatokat lát el.

Fotó: AFP

Az új szervezet feladatai közé tartozik az egészségügyi ellátórendszer működésének figyelemmel kísérése, a felülvizsgálatát érintő stratégiai kormányzati döntések megalapozása, és egy egységes és átlátható új nemzeti egészségügyi irányítási rendszer kialakítása, olvasható a Magyar Közlönyben.

A feladatok között felsorolják, hogy az OKFŐ a munkáltatója az egészségügyi intézmények vezetőinek és foglalkoztatottjainak.

Az OKFŐ javaslatot tesz az egészségügyi intézmények éves költségvetésére, meghatározza az egészségügyi intézmények gazdálkodásának részletes rendjét, meghatározza az egészségügyi intézmények előirányzatainak felhasználására vonatkozó irányelveket, szervezi, irányítja és ellenőrzi a szakmai feladatok végrehajtásához szükséges pénzügyi feltételeket, előkészíti és jóváhagyásra a miniszternek megküldi az egészségügyi szolgáltatókat érintő éves és az európai uniós tervezési ciklusokhoz igazodó többéves fejlesztési tervet.

Az OKFŐ gondoskodik az egészségügyi központosított közbeszerzésekről azok kontrolljáról.

Az OKFŐ statisztikai adatokat gyűjt és elemez és működteti az egészségügyi ágazati humánerőforrás-monitoringrendszerét is és a főigazgatóság álltja ki a külföldön munkát vállaló orvosok hatósági engedélyét is.

orvosok egészésgügy kormányrendelet Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ)
Kapcsolódó cikkek