Közélet

Ezerötszáz milliárdot fizetne a Johnson & Johnson az ópiátbotrányban

A vállalat az amerikai opiátbotrány több ezer perében érintett további három nagy gyógyszeripari céggel.

A Johnson & Johnson készen áll 5 milliárd dolláros (körülbelül 1550 milliárd forint) kártérítést és bírságot fizetni az amerikai opiátbotrány több ezer perében – derül ki a Reuters cikkéből.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a perekben eleinte a McKesson, AmerisourceBergen és a Cardinal Health próbálták együttesen 18 milliárd dolláros (körülbelül 5500 milliárd forint) bírság megfizetésével feledtetni az ópioid tartalmú fájdalomcsillapítók forgalmazásában játszott dicstelen szerepüket. Később pedig a Johnson & Johnson is becsatlakozott a maga 4 milliárd dolláros vállalásával.

Azonban a több mint 3 ezer ügy sértettjeinek jogi képviselői nem engedtek, és további tárgyalásokat szorgalmazva feljebb strófolták az összeget.

A három gyógyszeripari vállalat azóta készen áll önszántából 21 milliárd dolláros bírság megfizetésére, míg a Johnson & Johnson 5 milliárd dollárig emelte a részét.

A kép csak illusztráció. Fotó: VOLKMAR HEINZ / DPA-ZENTRALBILD / DPA PICTURE-ALLIANCE /AFP

Az ügy azzal vette kezdetét, hogy

a vényköteles gyógyszerek amerikai piacának 85 százalékát ellenőrző cégek elhallgatták az egyes magas árréssel értékesíthető fájdalomcsillapítók opiátfüggéshez vezető mellékhatásait.

A nyakra-főre szedett pirulák pedig 1997 és 2018 között bizonyítottan legalább 450 ezer ember halálát okozták.

Mindazonáltal a cégek továbbra sem ismerik el felelősségüket vagy bűnösségüket az ügyben. Ha a perekben eljáró szövetségi bíróság jóváhagyja a felajánlását, akkor a Johnson & Johnson lesz a negyedik gyógyszergyártó cég, amely mentesül a következmények alól.

A fentieknél lényegesen kisebb piaci szereplők mint a

  • Mallinckrodt, amely 24 millió dollárt fizet,
  • vagy az Endo International az őt beperelő két megyének 10 millió dollárt és mellé ötmillió dollár értékben gyógyszereket ad,
  • az Allergan szintén ötmilliót utal.
  • A legnépszerűbb, egyben leghírhedtebb opiát tartalmú fájdalomcsillapítót, az Oxycontint gyártó Purdue Pharma és a Teva részeredményről számolhatott be, ők augusztusban Oklahomával egyeztek ki egy 270, illetve egy 85 millió dolláros büntetésben.

     

    bírság per gyógyszeripar ópiátbotrány Johnson and Johnson
    Kapcsolódó cikkek