Pénz- és tőkepiac

Megbűnhődnek az opiátbotrány felelősei

Bár bűnösségüket nem ismerik el, mégis sorra egyeznek meg a gyógyszergyártók és -kereskedők az opiátbotrány rendezését célzó perekben.

Három nagy amerikai gyógyszerkereskedő együttesen 18 milliárd dolláros bírság megfizetésével próbálja feledtetni az opioidtartalmú fájdalomcsillapítók forgalmazásában játszott dicstelen szerepét.

A McKesson, az AmerisourceBergen és a Cardi­nal Health a The Wall Street Journal információi szerint előrehaladott tárgyalásokat folytat a szövetségi államokkal és a helyhatóságokkal, hogy

lezárhassa az ellene (is) folyamatban lévő több ezer pert.

A vényköteles gyógyszerek amerikai piacának 85 százalékát ellenőrző trió – a gyártókhoz hasonlóan – elhallgatta az egyes magas profittal értékesíthető fájdalomcsillapítók opiátfüggéshez vezető mellékhatásait, a nyakra-főre szedett pirulák pedig

1999 és 2017 között bizonyítottan legalább 400 ezer ember halálát okozták.

A kereskedők minden év után egymilliárd dollár bírságot fizetnének. A hosszú ideje zajló ügy lezárási kísérletét optimizmussal fogadta a a cégek részvényárfolyama 7-9 százalékkal emelkedett.

Illusztráció Fotó: AFP

Ha elfogadják az alkut, akkor a három vállalatnak már nem kell hétfőn alperesként részt vennie az ohiói szövetségi bíróság előtt kezdődő perben, amelyben rajtuk kívül a Tevát, a Walgreens Boots Alliance-t és a Henry Scheint idézték be.

Időközben a Johnson & Johnson újra hallatott magáról: a Bloomberg értesülései szerint a gyógyszergyártó négymilliárd dollárral hajlandó megfejelni azt a 20,4 milliárd dolláros felajánlását, amelyet még a hónap elején tett az opiátválság elterjedésében játszott szerepéért. Mindazonáltal a cég – a többi érintetthez hasonlóan – nem ismeri el sem a felelősségét, sem a bűnösségét az ügyben.

Ha a perében eljáró szövetségi bíróság jóváhagyja a büntetését, akkor a Johnson & Johnson lesz a negyedik gyógyszergyártó cég, amely mentesül a következmények alól.

Nála lényegesen kisebb piaci szereplő a Mallinckrodt, amely 24 millió dollárt fizet, míg az Endo International az őt beperelő két megyének 10 millió dollárt és mellé ötmillió dollár értékben gyógyszereket ad, az Allergan szintén ötmilliót utal. A legnépszerűbb, egyben leghírhedtebb opiáttartalmú fájdalomcsillapítót, az Oxycontint gyártó Purdue Pharma és a Teva részeredményről számolhatott be, ők augusztusban Oklahomával egyeztek ki egy 270, illetve egy 85 millió dolláros büntetésben.

A Purdue Pharmánál most gyászolnak: hétfőn 94 éves korában elhunyt Beverly Sackler, annak a Raymond Sacklernek az özvegye, aki testvérével, Mortimerrel 1952-ben a Purdue Frederick gyógyszergyártó megvásárlásával tette le a Purdue Pharma alapjait. Beverly Sacklernek igazgatósági tagként végig rálátása volt a kapzsiságáról ismert család ügyleteire. A família az évek során 12-13 milliárd dollárt vett ki a Purdue Pharmából, amely most szeptemberben ment csődbe. A kártérítések fejében Sacklerék felajánlották a cég tulajdonjogának átadását – 12 milliárd dollárnyi értékről van szó –, és a hozzácsapott hárommilliárd dollárral rendezték volna az Oxycontin-botrány őket érintő következményeit. A csődbíró november 6-ig adott haladékot a családnak és a jogászoknak az egyezség kidolgozására.

Purdue Pharma ópiát
Kapcsolódó cikkek