Közélet

Több százmillió az önkéntes tűzoltóknak

A 150 milliós plusz forrással köszönik meg az egyesületek koronavírus elleni védekezésben nyújtott segítségét.

A költségvetés 700 millió forintos forrásán túl 150 millió forintnyi plusztámogatást kapnak az önkéntestűzoltó-egyesületek

– jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Kontrát Károly úgy fogalmazott, ez annak a jele, hogy az állam nagyra értékeli az önkéntestűzoltó-egyesületek munkáját, így a koronavírus-járvány idején nyújtott segítségüket is.

Hozzátette, hogy a jövő évi büdzsében is az ideihez hasonló összeggel támogatják az önkéntesek, illetve az egyesületeiket összefogó Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) tevékenységét.

A költségvetés közvetlen támogatásán túl a tűzoltó-egyesületek az elmúlt időszakban 430 millió forintot nyertek a Magyar falu program pályázatain. Európai uniós források felhasználásával pedig eddig 23 gépkocsit és 5 felújított gépjárműfecskendőt szerezhettek be az egyesületek

– mondta az államtitkár. Dobson Tibor, az MTSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a kormányzati támogatások nyomán az elmúlt egy évtizedben jelentős fejlesztéseket tudtak végrehajtani az önkéntestűzoltó-egyesületek. Ennek köszönhetően az egyesületek segítségével tovább javult az országban a tűzoltás és műszaki mentés színvonala, ami életeket menthet.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Tavaly az egyesületek 16 ezer, az idén pedig már 15 ezer bevetést teljesítettek, és

mintegy 8 ezer esetben segítették a hatóságok munkáját a koronavírus-fertőzés elleni küzdelemben

– mondta Dobson Tibor.

A több mint 150 éves múltú Magyar Tűzoltó Szövetség, az önkéntestűzoltó-egyesületek az oltási és műszaki mentési feladatokon túl hozzájárulnak a helyi közösségek erősítéséhez és a hagyományőrzéshez.

 

Belügyminisztérium önkéntes tűzoltó
Kapcsolódó cikkek