Közélet

Több tízezren tüntettek ismét Bangladesben Franciaország ellen

A skandáló tüntetők egy Emmanuel Macron francia államfőt ábrázoló képet is elégettek.

Legalább 50 ezer fős tömeg tüntetett hétfőn is Banglades fővárosában Franciaország ellen a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt – közölte a helyi rendőrség.

A dakkai demonstrálók azzal vádolták meg Franciaországot, hogy támogatja az iszlám vallás legfőbb prófétáját ábrázoló gúnyrajzokat, és a francia termékek bojkottjára szólítottak fel.

A szervezők szerint több mint 100 ezren vonultak ki az utcákra.

A skandáló tüntetők egy Emmanuel Macron francia államfőt ábrázoló képet is elégettek.

A francia nagykövetség őrizetét megerősítették, a rendőrök nem engedték a tiltakozókat az épület közelébe.

Emmanuel Macron az Al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak adott interjújában a hét végén úgy fogalmazott, megérti, hogy

a muzulmánokat sokkolják a Mohamed-karikatúrák, de szerinte ez nem igazolhatja az erőszakot, és neki az is feladata, hogy megvédje a szólásszabadságot Franciaországban.

Fotó: Kazi Salahuddin Razu / NurPhoto/AFP

A hétfői már a harmadik tömegtüntetés Franciaország ellen a többségében muszlimok lakta, 160 milliós lakosságú Bangladesben. A tiltakozó megmozdulásokat az váltotta ki, hogy Emmanuel Macron védelmébe vette a Mohamed-karikatúrák közlésének jogát, miután október közepén egy iszlamista támadó Párizs közelében lefejezett egy középiskolai tanárt, aki óráján a diákjainak megmutatta a rajzokat.

A Mohamed-karikatúrák miatt Indonéziában is több százan tüntettek hétfőn a francia nagykövetségnél. A jakartai tiltakozók a „muszlimok ellenségének” nevezték Macront.

Joko Widodo indonéziai elnök a hét végén elítélte az iszlamisták által elkövetett támadásokat, köztük a francia tanár lefejezését, viszont bírálta azt is, hogy a francia hatóságok védelmükbe vették a karikatúrák közlésének jogát. Joko szerint a szólásszabadságot nem lenne szabad felhasználni vallások befeketítésére, és „nagy hiba” összekapcsolni a vallást a terrorizmussal.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek